Privatøkonomi

Danskernes formuer voksede med rekordfart i 2019

De danske familiers nettoformuer steg kraftigt sidste år. Det er især bolig og pension, der trækker formuerne op.

Arkivfoto: Lars Krabbe

Danskernes formuer skyder i vejret med rekordfart.

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at hver dansk familie ved udgangen af 2019 i gennemsnit havde en nettoformue på 2,1 mio. kr.

Det er en stigning på 7,1 pct. i forhold til året før og samtidig ny rekord, siden Danmarks Statistik begyndte opgørelsen tilbage i 2014.

»2019 var generelt et godt år for dansk økonomi med rekordhøj beskæftigelse og pæn reallønsfremgang. Derudover bød året også på stigende boligpriser, og de finansielle markeder havde pil op. De ting til sammen gjorde, at danskerne helt naturligt blev rigere i gennemsnit,« siger Brian Friis Helmer, privatøkonom i Arbejdernes Landsbank.

Nettoformuen består af bolig, bil, pension, indestående på bankkonti og aktier fratrukket gæld. Det er især bolig og pension, der trækker godt op i danskernes samlede nettoformue.

I snit havde den gennemsnitlige danske familie en boligformue på lidt over 1,4 mio. kr. sidste år, mens familier, der bor i andelsbolig eller til leje, i snit kun havde en boligformue på lidt over 220.000 kr.

Og forskellen forventes at blive større i år, hvor boligmarkedet har braget frem trods coronakrisen.

»Den solide fremgang, vi har set på boligmarkedet de seneste måneder, vil med al sandsynlighed bidrage til at udvide gabet mellem ejere og lejere. Vi ser ellers typisk uligheden bliver reduceret under en krise, men med fremgangen på boligmarkedet adskiller coronakrisen sig fra tidligere tilbageslag,« siger Louise Aggerstrøm Hansen, privatøkonom i Danske Bank.

Pensionsformuerne gik også kraftigt frem fra 2018 til 2019. Ved udgangen af 2019 lød den samlede pensionsformue for en dansk gennemsnitsfamilie på 993.696 kr., hvilket er en stigning på knap 92.000 i forhold til året før.

BRANCHENYT
Læs også