Privatøkonomi

Storinvestor ser tilbage på vildt år: »Intet ved 2020 var normalt«

2020 var på mange måder helt ekstraordinært, lyder det fra den store kapitalforvalter Pimco.

Coronapandemien lagde i foråret gaderne øde i store dele af verden. Det smittede af på både økonomien og finansmarkederne. Foto: AP/Charlie Riedel

2020 vil få en helt særlig plads i historiebøgerne. Udviklingen på finansmarkederne i det forgangne år har nemlig været intet mindre end ekstraordinær.

Sådan lyder i et outlook for 2021 fra den amerikanske kapitalforvalter Pimco, der samtidig ser tilbage på et på mange måder usædvanligt år.

»Hvis man skal summere det op, kan man sige, at intet ved 2020 var normalt,« skriver Pimco.

Det usædvanlige år på finansmarkederne skyldes coronapandemien, som for alvor skyllede ind over verden i løbet af det tidlige forår.

»Pandemien var en sort svane, som resulterede i det største fald i det globale bnp og den største stigning i arbejdsløshed siden Depressionen,« lyder det fra Pimco.

USA, der er verdens største økonomi, blev sendt til tælling i andet kvartal med et fald i bnp på mere end 9 pct. Det var det største fald, der nogensinde er registreret, og samtidig mange, mange gange større end det, der ramte USA under finanskrisen.

Det var ikke kun økonomien, der blev ramt hårdt af coronavirussens spredning og de efterfølgende restriktioner, som blev indført for at dæmme op for smitten. Det gjorde finansmarkederne også, og med så stor kraft, at det resulterede i rekorder på finansmarkederne.

»Faldet på aktie- og obligationsmarkedet var et af de hurtigste nogensinde. Og der var mange andre rekorder: Olieprisen var en overgang negativ og volatiliteten nåede op over niveauet fra finanskrisen,« lyder det fra Pimco, der samtidig peger på, at centralbankernes balancer er blevet øget markant, efter at de spændte sikkerhedsnet ud under økonomierne.

Netop centralbankernes indgriben og diverse statslige hjælpepakker var med til at holde en hånd under økonomierne, som rettede sig i årets tredje kvartal. Finansmarkederne var her forud for udviklingen i selve økonomien.

»Hvis nedsmeltningen på markederne var uden fortilfælde, så var det samme tilfældet med de efterfølgende stigninger,« lyder det fra Pimco.

BRANCHENYT
Læs også