Privatøkonomi

Forsinket skattereform har pustet lejlighedspriserne op

Ejerlejlighedsmarkedet har overrasket med store prisstigninger og mange handler.

Lysten til at købe ejerlejligheder har nået historiske dimensioner - ikke mindst i København.

Salget har med 19.065 allerede overgået 2019, der var et godt år. Når nytårsraketterne er sendt op, vil man formentlig have registreret et samlet salg på ca. 22.000 ejerlejligheder. På et år er priserne i København steget næsten 10 pct.

»At de københavnske boligpriser atter giver baghjul til resten af boligmarkedet og med kraftige prisstigninger står i stærk kontrast til diskussionerne i starten af Corona-krisen,« siger cheføkononom i Realkredit Danmark, Christian Hilligsøe Heinig.

Da coronakrisen for alvor gjorde sit indtog i Danmark i marts, lød vurderingerne, at det ville få danskerne til at strømme længere væk fra storbyerne for at få frisk coronafri luft. Mange kan klare arbejdet hjemmefra. Sådan er det ikke gået - langt fra.

Der var ingen tvivl om, at boligskattereformen gav anledning til en betydelig usikkerhed på dele af boligmarkedet.

Christian Hilligsøe Heinig, cheføkonom, Realkredit Danmark

Normalt skaber uro om skattereformer usikkerhed ikke mindst på boligmarkedet. Men denne gang har udskydelsen af den nye boligskattereform fra 2021 til 2024 givet ejerlejlighedsmarkedet et boost, mener Christian Hilligsøe Heinig.

»Der har været medvind siden udskydelsen af reformen. Der var ingen tvivl om, at boligskattereformen gav anledning til en betydelig usikkerhed på dele af boligmarkedet mod slutningen af 2018 og ind i 2019,« fastslår Christian Hilligsøe Heinig.

Efter finanskrisen oplevede ejerlejlighedsmarkedet tocifrede stigninger over en seksårig periode. Det er ikke usædvanligt, at værdien af ejerlejligheder i Frederiksberg Kommune og de attraktive steder i København er fordoblet.

De eksplosive stigninger blev forsøgt bremset med to vidtgående indgreb, der gjorde det sværere at komme ind på de dyreste markeder.

Finanstilsynet har indført regler om, at har man en gældsfaktor over fire, er der som udgangspunkt restriktioner på lånevalget, samtidig er der øgede krav til robustheden af ens økonomi. Ved en gældsfaktor højere end faktor 4 skal man eksempelvis kunne klare en stresstest af formuen.

Det betyder, at man skal have en positiv nettoformue, selv om boligpriserne falder med 10 pct. Er gældsfaktoren over 5, skal man kunne klare et boligprisfald på 25 pct.

»Det stiller med andre ord krav til, at man har en ganske pæn udbetaling eller andre likvide midler til rådighed,« konstaterer Christian Hilligsøe Heinig.

Dertil kommer, at priserne i København nu er så høje, at den såkaldte boligbyrde er på vej tilbage mod tidligere tiders niveauer. Boligbyrden er et udtryk for, hvor stor en del af indkomsten man skal bruge for at betale sine boligudgifter.

BRANCHENYT
Læs også