Privatøkonomi

Endelig: Nu får boligejerne lov til at betale hele grundskylden

Hvis man bliver ved med at ophobe stigningerne i grundskylden, kan man få en grim regning senere.

Siden 2018 har alle boligejere været tvunget til at indefryse deres grundskyld. Næste år bliver det frivilligt. Arkivfoto: Jens Dresling

Værsgo boligejer! Nu må du igen betale hele din grundskyld.

Det var meningen, at stigningerne i grundskylden skulle indefryses til 2024, hvor den forsinkede boligskattereform ventes at træde i kraft.

Mandag vedtog Folketinget, at man igen må betale sin grundskyld, hvis ikke man vil fortsætte med at indefryse den. Samtidig får man mulighed for at betale den gæld, der har hobet sig op siden 2018. For mange vil det være en god idé.

En husejer i Gentofte vil ophobe en gæld på 52.041 kr. frem til 2024. Dertil skal lægges almindelige skatter på ca. 90.000 kr. om året for en bolig, der er vurderet til 11 mio. kr.

Også i de billigere kommuner lurer en ekstra regning. For et gennemsnitshus i Randers med en ejendomsværdi på 1,7 mio. kr. vil den være på knap 10.500 kr. i 2024. I Herning vil den være 6.505 kr. Her er ejendomsværdien sat til 1,8 mio. kr.

Gælden hober sig op, fordi Folketinget i 2018 besluttede at indefryse alle stigninger i grundskylden, indtil en ny boligskattereform trådte i kraft. Reformen er forsinket med tre år til 2024 på grund af omfattende it-problemer.

Indefrysningsordningen blev stærkt kritiseret, og mange boligejere har i tidens løb henvendt sig til skattemyndighederne for at høre, om de kunne få lov til at betale her og nu. Det får de mulighed for nu, men tidligst i maj 2021.

Et flertal i Folketinget har endelig vedtaget en slagplan for, hvordan overgangsperioden frem til 2024 skal forløbe. Som en del af aftalen får boligejere nu ”lov til” at betale den grundskyld, der er indefrosset samt de kommende års grundskyld.

Den tvungne indefrysning har været rentefri. Men fortsætter man sin indefrysning efter 1. maj næste år, skal man betale rente. Der skal også stilles sikkerhed i form af pant i ejendommen.

Renten er i øjeblikket 0 pct. Men der er et tillæg, som i øvrigt ikke er fradragsberettiget.

»Forfaldne lånebeløb forrentes fra den seneste rettidige betalingsdato med en rente i henhold til opkrævningslovens § 7, stk. 2, med tillæg af 0,4 procentpoint for hver påbegyndt måned, indtil betaling sker,« hedder det i lovforslaget.

Man skal selv fravælge indefrysningen, hvis man vil af med sin grundskyldsgæld. Det skal ske på borger.dk, hvor man både kan til- og framelde sig ordningen.

Formålet med den stærkt forsinkede boligskattereform er at sikre, at beskatningen er i bedre harmoni med den reelle salgspris. Det ventes at ramme ejerlejlighederne hårdest, da grundværdien i de ejendomme, de ligger i, har været kunstigt lave i mange år.

Samtidig er lejlighedspriserne flere steder i København og på Frederiksberg blevet fordoblet siden finanskrisen.

Boligerne vil blive vurderet efter deres reelle værdi fratrukket 20 pct. Til gengæld falder satserne for ejendomsskatten fra nu 1 til 0,55 pct. i 2024. Højeste sats falder fra 3 til 1,4 pct.

Loftet over grundskylden falder også fra 34 til 30 promille. I 2022 må grundskylden maksimalt stige 2,8 pct. om året. I dag er grænsen 7 pct.

BRANCHENYT
Læs også