Privatøkonomi

30 års afdragsfrihed er historisk billigt

Afdragsfrie realkreditlån med fast rente har aldrig været billigere selv det med 30 års afdragsfrihed.

Boligejere har fået en ny gylden mulighed for afdragsfrihed. Men belåningsgraden må højst være 60 pct. Foto: Jens Dresling

Et lån med 30 års afdragsfrihed og næsten ingen kurstab. Sådan er situationen i øjeblikket med de rekordlave renter.

Alle realkreditinstitutter har nu et sådant lån. Det er oplagt for ældre, der har brug for at spare ned fremfor at spare op.

Kursen på det 30-årige 1 pct. lån med op til 30 afdragsfrie år ligger på 99. Det er stadig lidt dyrere end det 30-årige 0,5 pct. lån med op til 10 afdragsfrie år. Til gengæld er der stort set intet kurstab.

Boligejere, der ønsker et 30-årigt fastforrentet lån, har i øjeblikket tre varianter at vælge imellem. Der er 0,5 pct.-lån med afdrag og uden afdrag. Og så er der 1 pct.-lånet med mulighed for op til 30 års afdragsfrihed.

»Det er ikke nogen stor renteforskel, men man kan alligevel godt se det på den månedlige ydelse,« konstaterer boligøkonom i Nordea, Lise Nytoft Bergmann.

Har man kun har brug for 10 års afdragsfrihed, slipper man med en månedlig ydelse efter skat på 720 kr. 30 afdragsfrie år koster 990 kr. eller 270 kr. mere om måneden efter skat.

I løbet af de første 10 år løber den samlede betaling på lånet med de 10 afdragsfrie år op i 86.000 kr., mens versionen med 30 afdragsfrie år koster 118.000 kr.

Bidragssatsen er den samme på de to lån, men renten er højere, desto længere den afdragsfrie periode er.

»Derfor bør man kun vælge et lån med 30 afdragsfrie år, hvis man rent faktisk forventer at gøre brug af den. Investorerne tager sig betalt for, at der går længere tid, før de får deres penge igen,« konstaterer Lise Nytoft Bergmann.

Over alle 30 år kommer man til at betale næsten 200.000 kr. mere på lånet med 30 afdragsfrie år, men det skyldes, at man på lånet med de 10 afdragsfrie år får en ret aggressiv afdragsprofil, når den afdragsfrie periode udløber.

Når de første 10 år er gået, skal boligejeren nemlig afdrage lånet på de sidste 20 år, og det får ydelsen til at stige fra de 720 kr. til 4.790 kr. efter skat.

Alternativt skal boligejeren omlægge lånet til et nyt afdragsfrit lån, men det kræver, at realkreditinstituttet siger o.k.

Lise Nytoft Bergmann, boligøkonom, Nordea Kredit

»Alternativt skal boligejeren omlægge lånet til et nyt afdragsfrit lån, men det kræver, at realkreditinstituttet siger o.k. til omlægningen. Dertil kommer, at renten kan være steget om 10 år, og kombineret med de omkostninger, der er forbundet med en omlægning, vil det ændre på regnestykket,« mener Lise Nytoft Bergmann.

Det er særligt modne boligejere, der efterspørger låntypen. Dermed kan de bedre planlægge deres økonomi i seniortilværelsen.

Lån med 30 afdragsfrie år kræver desuden, at boligejeren højest skylder 60 pct. af boligens værdi.


BRANCHENYT
Læs også