Privatøkonomi

Derfor tror ejendomsmægler, at det vilde salg i 2020 vil fortsætte

Næsten hver syvende dansker har planer om boligkøb i løbet af det kommende halve år.

2021 vil også byde på mange bolighandler, lyder vurderingen. Foto: Thomas Borberg

Den høje kadence på boligmarkedet ser ud til at fortsætte i det nye år, efter at 2020 bød på en hæsblæsende udvikling. Sådan lyder det nu fra Home på baggrund af ejendomsmæglerkædens kvartalsmæssige køberbarometer.

Køberbarometeret, som bygger på en rundspørge foretaget af Yougov, viser, at ca. 15 pct. af de adspurgte har planer om at købe en bolig i løbet af de kommende seks måneder. Det er højere end i den seneste rundspørge, hvor andelen var på 13 pct., og det er samtidig på niveau med samme periode sidste år.

»Det ser ud til, at den store efterspørgsel fortsætter efter et exceptionelt godt boligsalg i 2020, så det lover godt for bolighandlen i det nye år,« lyder det i en kommentar til tallene fra Henrik Hauthorn Jensen, boligmarkedsanalytiker i Home.

Tal fra boligsiden.dk viser, at 2020 bød på flere end 107.000 bolighandler. Det er 22 pct. flere end i 2019, der bød på næsten 88.000 handler. Ser man alene på antallet af handler i december, lå det 51 pct. over niveauet fra december 2019.

»Der er ikke noget, der tyder på, at interessen for at købe bolig er aftaget, og samtidig er renten stadig ekstremt lav, hvilket giver fortsat gode forudsætninger for at finansiere boligkøbet,« lyder det fra Henrik Hauthorn Jensen.

Det er ikke kun i Home, at man venter et højt salg i de kommende måneder. Det samme er tilfældet i landets største ejendomsmæglerkæde EDC, hvor man venter, at tendensen fra 2020 »fortsætter i den første halvdel af 2021, idet vi bl.a. fortsat ser en høj aktivitet på de parametre, som går forud for en handel,« som Jan Nordmann, der er kommunikationschef i EDC, udtalte i en pressemeddelelse på den næstsidste dag i 2020.

Selvom pilen altså peger på, at tempoet på boligmarkedet ikke er på vej til at aftage, så er der dog faktorer, som kan få pilen til at pege i en anden retning.

»Året starter med et rekordlavt udbud af boliger til salg, så køberne kan have svært ved at finde en passende bolig uden at stå i konkurrence med andre købere om den, og samtidig er priserne på huse, lejligheder og sommerhuse steget gennem 2020, hvilket gør det sværere for de såkaldte førstegangskøbere at få foden inden for på boligmarkedet,« lyder det fra Henrik Hauthorn Jensen.

Læs også
Top job