Privatøkonomi

Økonomer: Udsigt til konverteringsbølge på over 50 mia. kr.

Ifølge chefanalytisker i Arbejdernes Landsbank, er der penge at spare, hvis lånet konverteres. Foto: PR/Arbejdernes Landsbank

Ved udgangen af sidste uge nåede de foreløbige indfrielser op på 16,7 mia. kr., hvilket var en stigning på lidt mere end 4 mia. kr. fra ugen før, viser nye tal fra de danske realkreditinstitutter.

Dermed er de foreløbige indfrielser på næsten samme niveau som op til fristerne i juli og oktober sidste år, der endte med to mindre konverteringsbølger. Endnu en kan være på vej, vurderer Brian Friis Helmer, privatøkonom i Arbejdernes Landsbank.

- Der er fint gang i konverteringerne allerede, og vi går endnu en opsigelsesfrist i møde, hvor der er potentiale til, at en nogenlunde konverteringsbølge kan være i sigte. Med det nuværende renteniveau forventer vi, at konverteringsbølgen kommer til at være på den gode side af 50 mia. kr., og derfor vil kunne måle sig med konverteringsaktiviteten ved de seneste to opsigelsesfrister, skriver han.

De seneste to konverteringsbølger endte på henholdsvis 56 og 63 mia. kr.

Også hos Totalkredit vurderer chefanalytiker Sune Malthe-Thagaard, at der vil komme en "ganske pæn lille konverteringsbølge" på mellem 50 og 60 mia. kr.

- Med kurser på 0,5-procentlånet, der har svinget på begge sider af 98 på det seneste, bør boligejerne sidde på kanten af stolen. Det gælder især de boligejere, der har et 1,5-procentlån. De bør nemlig være klar til at slå til og overveje en konvertering, hvis kursen på 0,5-procentlånet igen kommer over kurs 98. Dem med et 2-procentlån kan godt allerede ved de nuværende kurser overveje at lægge om og sikre sig en historisk lav rente i al den tid, de har lånet, skriver han.

Ved et lån på 1 mio. kr. kan man, ifølge Sune Malthe-Thagaard, spare cirka 300 kr. efter skat hver måned, hvis man lægger sit 2-procentlån om til et 0,5-procentlån.

Samtidig afdrager man hurtigere på gælden, hvor afdraget hver måned stiger knap 700 kr.

- En omlægning vil her være tjent hjem efter cirka tre år og 11 måneder, når kurstabet regnes med. Boligejere med 2-procentlån kan derfor med fordel tage fat i deres bankrådgiver og få regnet deres lån igennem, skriver chefanalytikeren.

Han pointerer samtidig, at boligejere med et 1,5-procentlån i særlig grad bør holde øje med kurserne.

- Men allerede ved de kurser vi ser i øjeblikket, så er der faktisk penge at spare. Ydelsen efter skat falder 160 kr. om måneden, og afdraget stiger lidt over 500 kr. Det kræver dog en god portion tålmodighed før omkostningerne inkl. kurstab ved omlægningen er tjent hjem. Fem et halvt år går der, vurderer chefanalytikeren.

Hos Arbejdernes Landsbank vurderer Brian Friis Helmer, at en boligejer med et 2-procentlån med afdrag med en restgæld på 1 mio. kr. kan spare cirka 230 kr. om måneden efter skat ved at lægge lånet om til et nyt 0,5-procentlån.

Omkostningen i form af gebyr og kurstab er tjent hjem igen på cirka fire år, lyder vurderingen.

- Har man i stedet et 1,5-procentlån med afdrag med en restgæld på 1 mio. kr. og omlægger det til et nyt 0,5 pct. lån, så sparer man cirka 100 kr. om måneden efter skat. Omkostningen i form af gebyr og kurstab er ”tjent hjem igen” på cirka seks år, skriver han.

BRANCHENYT
Læs også