Serier

Her stiger huspriserne langt mere end i Danmark

Danmark ligger i midterfeltet, men noget tyder på, at priserne nu stiger hurtigere herhjemme end i andre lande.

Corona rammer verden
Danske husejere kan glæde sig over en prisstigning på 5,5 pct. på et år. Men i to andre EU-lande er priserne steget med det dobbelte. Foto: Jens Dresling

At der er prisfest på det danske boligmarked er næppe nogen hemmelighed. Men festen er ikke så god som i flere andre EU-lande, viser nye tal fra Eurostat.

På et år er huspriserne i Danmark steget med pæne 5,5 pct. Det betyder, at Danmark placerer sig midt i feltet.

Topscoreren er Luxembourg med stigninger på 13,6 pct. efterfulgt af Polen med 10,9 pct.

»Det er således ikke bare et dansk fænomen, at der er gang i boligmarkedet, men et internationalt fænomen,« mener afdelingsdirektør i Jyske Realkredit, Mikkel Høegh.

Trods et år med nedlukninger på grund af coronapandemien og mange nedlukninger er det bemærkelsesværdigt, at priserne kun er faldet i to lande.

Det drejer sig om Cypern og Irland, der har oplevet prisfald på henholdsvis 1,4 pct. og 0,8 pct.

Selv i Italien, der ikke kun har været hårdt ramt af corona, men også har haft en længere boligkrise, er priserne begyndt at stige igen. Priserne er således steget med 1 pct. det seneste år.

»Det er godt nok stadigvæk i bunden, men efter flere år med faldende boligpriser og store demografiske udfordringer er det interessant, at coronakrisen har kunnet vende et minus til et plus,« konstaterer Mikkel Høegh.

I de øvrige nordiske lande har der også været pæne prisstigninger. I Island er huspriserne steget 7,4 og i Norge 6,1 pct. Finland stikker ud med en beskeden stigning på 1,7 pct.

Det var ventet, at boligmarkedet i Storbritannien ville blive hårdt ramt af Brexit og store problemer med at få kontrol over coronapandemien. Disse forventninger er gjort til skamme. De seneste 12 måneder er priserne steget 2,7 pct. i Storbritannien.

Det er langt fra sikkert, at Danmark bliver ved med at ligge i midterfeltet.

»Faktisk ligger vi lunt og godt i midterfeltet med en udvikling, der er en spids hurtigere end det europæiske gennemsnit,« oplyser Mikkel Høegh.

Læs også