Privatøkonomi

Boligejere er hardcore, når de plejer deres gæld

Realkreditinstitutterne sprøjter lånetilbud ud, selv om der er lagt boliglån om for svimlende beløb de to seneste år.

Der er ingen tøven længere, når renten svinger. Boligejerne er klar til at lægge om, så snart det sker. Arkivfoto: Michael Hansen

Nogle vil kalde det spekulation, andre gældspleje. Danske boligejere ryster i hvert fald ikke på hænderne længere, når renterne svinger.

Der omlægges lån som aldrig før. I 2019 og 2020 omlagde både virksomheder og private realkreditlån for 725 mia. kr.

Til sammenligning er det samlede udlån med fast rente ca. 1.300 mia. kr. Heraf sidder private på næsten 1.000 mia.

I samme periode blev der hamret et rekordstort antal lånetilbud ud. 404.000 i 2019 og 306.000 året efter. Flere af lånetilbuddene blev givet i forbindelse med de mange ejerskifter, men langt den overvejende del er altså låneomlægninger.

Lysten og modet til at lægge lån om blev sat i perspektiv i marts, da Danmark første gang lukkede ned i forbindelse med coronapandemien. I få dage kom 2 pct.-lånet i spil.

Det udnyttede flere tusinde boligejere med 0,5 pct.-lån til at konvertere lodret. De gik fra et 0,5 pct.-lån til et 2 pct.-lån. Dermed skar de en god luns af restgælden.

Da renterne få uger efter faldt tilbage til 0,5 pct., konverterede de igen.

I realkreditinstitutterne forventer man en ny bølge i forbindelse med den kommende opsigelsesfrist i slutningen af måneden. Forventningen her og nu er ca. 50 mia. kr.

Men det er svært at vurdere helt præcist, da boligejerne er så hardcore, at de ofte venter med at opsige deres lån til sidste øjeblik.

»Det nuværende renteniveau vil fortsat give anledning til konverteringsaktivitet, men ikke i lige så høj grad som i 2019 og 2020, da mange boligejere allerede har klaret nedkonverteringen,« lyder vurderingen fra Brian Friis Helmer, der er privatøkonom i Arbejdernes Landsbank.

Der er i øjeblikket realkreditlån med en rente på 2 pct. eller derover for ca. 220 mia. kr., og der er fortsat 1,5 pct.-lån for 155 mia. kr. Cheføkonom i Realkredit Danmark, Christian Hilligsøe Heinig, vurderer, at det løber op i 200.000 boligejere.

»Renterne skal falde en tand mere, før vi generelt vil anbefale boligejere med restløbetider i omegnen af 25-30 år at konvertere deres 1,5 pct.-lån ned til 0,5 pct.,« siger Christian Hilligsøe Heinig.

Han anbefaler alle, der er i tvivl, om at få beregnet konsekvenserne af en låneomlægning eller ej. En omlægning giver dog ikke mening, hvis man har planer om at flytte eller har et lån med en beskeden restgæld.

Mon ikke flere finder til til at omlægge lån, når alle fritidsaktiviteter, shopping mv. er lukket ned.

Mikkel Høegh, afdelingsdirektør, Jyske Realkredit

Den voldsomme konverteringslyst kan muligvis have noget med corona-pandemien at gøre, lyder et forsigtigt bud fra afdelingsdirektør i Jyske Realkredit, Mikkel Høegh.

»Mon ikke flere finder tid til at omlægge lån, når alle fritidsaktiviteter, shopping mv. er lukket ned. Dertil kommer, at der er introduceret lån med 30 års afdragsfrihed,« siger Mikkel Høegh.

Han minder om, at det foruden det attraktive 30-årige 0,5 pct.-lån også er værd at se på det 20-årige med en rente på 0. Kursen på begge lån ligger omkring 96.

Opsigelsesfristen for april-terminen er den 31. januar.

Læs også
Top job