Privatøkonomi

Skattelettelse for 175 mio. kr. begunstiger dem, der får lavere skat i forvejen

Mikroskopisk skattelettelse skal kompensere for højere kommuneskatter. Men det er den langt fra stor nok til.

På Langeland får beboerne en ekstra skattelettelse, selv om den er mikroskopisk. I andre kommuner er den blot et plaster på såret. Arkivfoto: Marcus Bjørn Trappaud Foto: Marcus Trappaud Bjørn

De fleste er formentlig ikke klar over det. Men i år sænkes bundskatten 0,02 pct.-point til 12,09 pct. Det fremgår af et lovforslag, der blev fremsat onsdag.

Den diskrete sænkning opdages formentlig ikke af ret mange, men den koster statskassen 175 mio. kr. Bundskatten er blevet sænket med nogenlunde samme beløb siden 2018.

»Herved neutraliseres det højere kommuneskatteniveau, således at skatterne samlet set holdes i ro,« hedder det i lovforslaget.

Hos revisionsfirmet, BDO, er man langt fra imponeret over det, der har udviklet sig til en årlig tilbageværende begivenhed.

»I mine øjne kan det næsten kun mødes med hovedrysten. Det er udtryk for et ønske millimeterretfærdighed, som næppe mange efterspørger,« siger chefkonsulent for BDO, Henning Boye Hansen.

Hjælpen er nærmest mikroskopisk i forhold til de skattestigninger, der er vedtaget i flere kommuner. Tværtimod er lettelsen til fordel også for dem, der bor i kommuner, der har sænket skatten, og i begge tilfælde er der tale om småbeløb.

»De fleste vil nok tænke, at Folketinget i denne tid burde have vigtigere ting at foretage sig,« mener Henning Boye Hansen.

BDO har regnet på konsekvenserne af skattesænkingen.

I Gentofte er kommuneskatten i 2021 forhøjet med 0,83 pct.-point. Udgangspunktet er en borger med en indkomst efter arbejdsmarkedsbidrag på 300.000 kr. og fradrag på 50.000 kr. Det giver en skattepligtig indkomst på 250.000 kr.

  • Borgeren i Gentofte skal derfor betale 2.075 mere i kommuneskat. Med det nye lovforslag, som med stor sikkerhed bliver vedtaget, nedsættes den pågældendes bundskat med 60 kr. til delvis udligning af forhøjelsen.
     
  • På Langeland er kommuneskatten i 2021 nedsat med 1,50 pct.-point. Det giver en skattelettelse på 3.750 kr. til en borger med samme indkomst som Gentofte-borgeren. Også denne borger får nu en lettelse i bundskatten på 60 kr.
Læs også