Storbank opjusterer prognose: Boligejere bliver forgyldt i år

Der handles så mange boliger, at det i sig selv vil presse priserne op, mener Nordea.

Søgningen mod de store byer vil fortsætte, og det vil sætte sig i priserne der. Arkivfoto: Jens Dresling

Danske husejere står til endnu en kæmpegevinst, mener Nordea, der netop har opjusteret sine prisforventninger markant.

Nordea forventer nu, at huspriserne vil stige med 5,7 pct. i 2021 og yderligere 3 pct. i 2022.

Holder prognosen, vil et gennemsnitshus på 140 kvm være 179.000 kr. mere værd i løbet af blot to år. I 2020 kostede et sådant hus ca. 2 mio. kr.

Sidste år forventede Nordea prisstigninger på ca. 4 pct. på to år. Boligmarkedet har været årets overraskelse. Både priserne og handelsaktiviteten befinder sig på historisk høje niveauer.

Det lave renteniveau er en væsentlig del af forklaringen, mener boligøkonom i Nordea, Lise Nytoft Bergmann.

»Der er ro på rentemarkederne, og vi forventer en fortsat lempelig pengepolitik i de kommende år. Det vil virke stimulerende på interessen for at handle bolig, og det vil igen presse priserne op,« siger hun.

Den helt store overraskelse efter coronakrisen er, at interessen for at købe boliger i de store byer langt overstiger interessen andre steder i landet. Den udvikling vil fortsætte, mener Lise Nytoft Bergmann.

»Vi udarbejder ikke regionale huspris-prognoser, da vi mener, at de er for usikre. Men i Nordea forventer vi, at det vil være i de bynære områder, at priserne vil stige mest,« siger Nordea-økonomen.

Da coronakrisen brød ud, blev der spekuleret meget i, om boligejerne ville begynde at flytte ud på landet. Den bevægelse skulle sættes i gang af, at flere opdagede hjemmearbejdets velsignelser og behovet for frisk luft langt væk fra smittekæderne i storbyerne.

Intet tyder på, at det er sket - eller vil ske for den sags skyld.

»Handelsaktiviteten er høj, og det er fortsat i de store byer, at priserne stiger mest. Den udvikling tror vi vil fortsætte i de kommende år,« fastslår Lise Nytoft Bergmann.

I forhold til andre økonomiske institutioner er Nordea mest optimistisk med en prisstigning på hele 8,7 pct. i 2021 og 2022.

I Økonomisk Redegørelse fra 18. december forventede regeringen, at huspriserne ville stige med 5,2 pct. de næste to år.

Til sammenligning lå Nationalbankens prognose fra 9. december med en forventet prisstigning på 5,7 pct.

BRANCHENYT
Læs også