Privatøkonomi

Presset på aktierne fortsætter: De største danske aktier i kraftigt fald

25 af 25 aktier i det ledende C25-indeks falder fra morgenstunden.

Arkivfoto: Thomas Borberg.

Stimen af dårlige dage ser ud til at fortsætte for de danske aktier, efter at flere onsdag blev kastet ud i så store fald, at der spredte sig rygter om årsagen, og det samtidig fik flere til at spærre øjnene op. Efter 1 times handel er samtlige 25 aktier i C25-indekset faldet, og det har sendt det ledende danske aktieindeks ned med mere end 4 pct.

Holder udviklingen vil det C25-indekset være faldet med næsten 7 pct. siden nytår. En stor del af faldet kom onsdag, hvor C25-indekset en overgang styrede mod det største fald siden slutningen af marts sidste år, men ud på eftermiddagen rettede kurserne sig, så det store indeks endte dagen med et fald på 2,37 pct.

Det var ikke kun det danske aktiemarked, der er malet rødt i det. Det samme er resten af Europa. Sådan var tendensen også onsdag, hvor faldene også nåede over på den anden side af Atlanterhavet og sendte de tre store aktieindeks S&P 500, Dow Jones og Nasdaq ned med mellem 2,05 og 2,61 pct.

»Nervøsiteten har præget aktiemarkederne de seneste dage og onsdag brød den ud med fuld kraft, uden at der var tale om en eller flere negative nyheder. Men pludselig var glasset halv tomt og investorerne besluttede sig for at sælge ud. Med til at fremme salgspresset er uden tvivl den nært forestående månedsafslutning,« lyder det i en morgenkommentar fra Nordea Markets.

Storbanken peger i kommentaren på, at en diskussion blandt investorerne om, hvorvidt aktierne er overvurderede, gør investorerne hurtige på aftrækkeren.

Det er ikke kun det eneste, der er blevet debatteret. Det samme er de rygter, om at det er udviklingen i enkeltaktier på det amerikanske aktiemarked, der førte til salgspresset i Danmark.

De gik på, at faldet kunne kobles til en vild udvikling på det amerikanske aktiemarked, hvor flere hedgefonde er kommet i klemme på deres såkaldte shortpositioner, fordi privatinvestorer har sendt en håndfuld aktier kraftigt i vejret. For at få penge i kassen har de solgt ud - og det ramte de danske aktier.

BRANCHENYT
Læs også