Privatøkonomi

Estate: Interessen for at flytte til yderkommunerne kan være på vej op

Nye arbejdsmønstre kan betyde at flere flytter ud af byen. Danskerne vil have mere plads og være tættere på naturen.

Efterspørgslen på ejendomme i yderkommunerne kan snart stige Foto: Bolius

Boligmarkedet har det seneste år afspejlet alt andet end coronakrise. Udbuddet på boliger er det seneste år faldet, mens efterspørgslen er steget. Særligt i ti danske byer, alle beliggende i hovedstadsområdet, går boligsalget som varmt brød, men det kan med stor sandsynlighed snart ændre sig.

Hos ejendomsmæglerkæden Estate oplyser de, at årtier med urbanisering har medført, at flere danskere har søgt mod storbyerne. Dog tyder de senere års flyttemønstre på, at interessen for landets yderkommuner kan være på vej op med fornyet tempo, som et resultat af en modurbanisering.

»Vi kan meget vel se en udvikling henover de kommende år, hvor forskellen på liggetider mellem land og by mindskes«, siger presseansvarlig hos Estate Alexander Falck Winther.

Direktør i Fremforsk - Center for fremtidsforskning Jesper Bo Jensen tror på den tendens. Han mener, den er blevet accelereret af coronakrisen, som har medvirket til flere permanente ændringer. Blandt andet, at folk i langt højere grad har fået mulighed for at arbejde hjemmefra.

»Det er blevet muligt at flytte relativt langt væk og stadigvæk arbejde det samme sted. Samtidigt er naturen blevet et hit under coronakrisen, og det får folk til at flytte ud. På længere sigt tror jeg derfor, at vi vil se en opløsning af sammenhængen imellem bolig og arbejdsplads, og det vil betyde, at vi frit kan og vil bosætte os over hele landet«, siger Bo Jensen.

Ifølge Bo Jensen vil de unge dog stadig trække mod storbyen, hvor efterspørgslen på små og delevenlige lejligheder fortsat vil være stor. En tendens der kun vil ændre sig, hvis renten ændrer sig markant.

De ti kommuner i Danmark, som har den korteste liggetid i dag, befinder sig alle i nærheden af hovedstaden. Her sælges ejerboliger i gennemsnit på mellem 57 og 81 dage. Anderledes ser det dog ud i nogle af landets yderkommuner, hvor liggetiden overstiger 500 dage, det viser tal fra Boliga.

Læs også