Privatøkonomi

Kryptoinvestorer glemmer skatten – danskere får millionsmæk

Man skal huske at betale skat, når man handler med bitcoin og andre kryptovalutaer.

Bitcoin blev frigivet i 2009 og er den mest kendte kryptovaluta. Foto: Steve Luciano/AP

Stadig flere danskere investerer i kryptovaluta som bitcoin, men mange investorer glemmer at der skal betales skat, når virtuelle valutaer handles. Det har indtil videre kostet en række investorerne en opkrævning på 30 mio. kr.

Det oplyser Skatteministeriet i en pressemeddelelse.

Indtil nu har Skattestyrelsen gennemført 541 kontrolsager på kryptovalutaområdet for perioden 2015-2019, som altså samlet har resulteret i skatteopkrævninger for godt 30 mio. kr. I næsten 7 af 10 tilfælde var der ikke betalt korrekt skat.

48 sager er i samme ombæring overdraget til Skattestyrelsens straffesagsenhed, som skal vurdere om sagerne er er så grove, at de skal videregives til politiet.

»Det kan umiddelbart lyde som en meget stor bunke og kun få sager, Skattestyrelsen er blevet færdige med. Men opgaven er utrolig kompleks. Skattestyrelsen har dog gjort sig nogle gode erfaringer, som de kan bygge deres kontroller på, så jeg forventer, at Skattestyrelsen fremover både kan ramme flere borgere og virksomheder og ramme mere præcist der, hvor der er noget at komme efter,« siger skatteminister Morten Bødskov i meddelelsen.

Køb af kryptovaluta betragtes som udgangspunkt som spekulation og derfor som en investeringsaktivitet med det formål at tjene penge, og derfor skal der betales skat af handlen.

Læs også