Privatøkonomi

Se kortet: Her betaler flest danskere negative renter

Der er stor forskel på, hvor mange der betaler negative renter alt efter hvor i landet, man befinder sig.

Nordsjælland topper listen, når man ser på, hvor i landet flest danskere betaler negative renter. I Gentofte betaler ca. 28 pct. af de voksne i kommunen for at have penge stående i banken, i Rudersdal er tallet 26 pct., mens det i Hørsholm ligger på 26 pct.

Det viser en opgørelse, som Finans Danmark har lavet.

Opgørelsen viser, at ca. 16 pct. af landets voksne befolkning betaler negative renter i banken, mens ca. 84 pct. ikke er berørt af negative renter. Det svarer til, at ca. 750.000 voksne danskere betaler negative renter, mens 3,9 mio. ikke gør.

Dykker man ned i tallene betaler 13 pct. af de voksne, som Finans Danmark betegner som normale lønmodtagere, negative renter. For gruppen, som bliver betegnet som lønmodtagere på højt niveau, ligger tallet på 22 pct.

»Det er næppe overraskende især højindkomstgrupperne og grupper med stor formue, der bliver berørt af negative renter, og for en stor dels vedkommende er der tale om en rentebetaling, der ligger mellem 0 og 1.200 kr. om året,« siger Niels Arne Dam.

I bunden af listen finder man Ishøj Kommune, Albertslund Kommune og Brønderslev Kommune. I alle disse kommuner er det 12 pct. af borgerne, der betaler negative renter.

Beregningerne blev lavet, efter at flere banker fra årsskiftet sænkede grænsen for, hvornår kunderne skal betale negative renter. De tager udgangspunkt i, hvad danskerne havde stående i banken ved udgangen af 2019, og det er så holdt op imod de negative renter i landets banker i januar.

Dermed er den seneste melding fra Jyske Bank om, at den til foråret sænker grænsen for negative renter til 100.000 kr. ikke inkluderet i opgørelsen. I Danske Bank og Nordea opererer man med en grænse for negative renter på 250.000 kr., mens grænsen i f.eks. Sydbank og Spar Nord allerede nu er på 100.000 kr.

BRANCHENYT
Læs også