Privatøkonomi

Nu rammer rentestigningerne: Realkreditinstitutter er klar med et 1,5 pct.-lån

Renterne på de 30-årige boliglån stiger langsomt, men sikkert.

De lange boligrenter stiger, og det begynder at få konsekvenser. Arkivfoto: Jens Dresling

Det kan snart blive dyrere at få et boliglån med 10 og 30 års afdragsfrihed.

Kursen på 1 pct.-lånet bag er nu så lav, at realkreditinstitutterne har et nyt 1,5 pct.-lån på affyringsramperne.

Totalkredit har i forvejen et 1,5 pct.-lån med 10 års afdragsfrihed liggende. Det kan der i princippet gives lånetilbud i nu.

I første omgang bliver det med stor sandsynlighed 1,5 pct.-lånet med 30 års afdragsfrihed. Dette lån har langt den største kursfølsomhed.

I Nordea Kredit overvejer man derfor at udstede 1,5 pct.-obligationer.

På grund af de børsetiske regler må et realkreditinstitut ikke melde ud om nye obligationer, før fondsbørsen har fået det at vide. Det skyldes bl.a. hensynet til de investorer, der ejer obligationerne.

»Åbning af en ny obligation med højere eller lavere kuponrente kan påvirke boligejernes interesse for at omlægge deres lån og dermed også kursen på de eksisterende obligationer,« forklarer boligøkonom i Nordea, Lise Nytoft Bergmann.

Nordea Kredits fastforrentede 1 pct. lån med op til 30 afdragsfrie år handles fredag i kurs 95,6. Nordea Kredit forventer, at en tilsvarende obligation med en rente på 1,5 pct. vil ligge 4 til 4,5 kurspoint højere.

Hvis vi åbnede en 1,5 pct. obligation med op til 30 afdragsfrie år, ville den formentlig ligge i en kurs omkring 100.

Lise Nytoft Bergmann, boligøkonom, Nordea

»Det betyder med andre ord, at hvis vi åbnede en 1,5 pct. obligation med op til 30 afdragsfrie år, ville den formentlig ligge i en kurs omkring 100 i dagens marked,« siger Lise Nytoft Bergmann.

Normalt tager det fire til fem bankdage, fra Nordea beslutter at åbne en obligation, til obligationerne kan sælges på fondsbørsen og dermed tilbydes til boligejerne.

»Vi genintroducerede fastforrentede lån med op til 30 afdragsfrie år i september 2020, og vi har allerede udstedt for mere end 5 mia. kr. Det vidner om, at mange boligejere gerne vil låse renten fast på det nuværende lave niveau og samtidig vil sikre en afdragsfri periode på op til 30 år,« siger Lise Nytoft Bergmann.

BRANCHENYT
Læs også