Privatøkonomi

Ny overenskomst på plads for ansatte i regionerne

Efter "intense forhandlinger" er en tre-årig overenskomst nu færdigforhandlet mellem regionerne og medarbejderne.

Artiklens øverste billede
Forbundsformanden i FOA, Mona Striib, glæder sig over resultatet af den nye overenskomst for de ansatte i regionerne. Foto: FOA.

Over 142.000 ansatte i regionerne har nu landet en ny aftale som de sidste i rækken efter først de statsligt ansatte og dernæst de kommunalt ansatte fik forhandlet en ny overenskomst på plads, som for dem alle skal gælde de næste tre år.

Forbundsformanden i FOA, Mona Striib, glæder sig over resultatet.

»Jeg er tilfreds med, at det er lykkedes at sikre samme generelle lønstigninger til regionalt ansatte, som vi fik på det kommunale område. Det har krævet hårde sværdslag og intense forhandlinger,« siger Mona Striib.

Aftalen er nu på plads, men det var ikke en nem vej at nå dertil, erkender hun:

»For os var det afgørende, at regionalt ansatte får samme generellelønstigninger, som på kommunernes område. Det kunne let være gåeten helt anden vej. Jeg er også glad for, at vi får afsat midler tilat løfte de lavestlønnede, samt at vi får afsat midler tilorganisationspuljer, som nu kan forhandles på de enkelteoverenskomster.«

Det er blandt andre sygeplejerske, lægerne, sosu’erne, socialpædagogerne og rengøringsansatte, der er berørt af aftalen, som sikrer grupperne en gennemsnitlig lønstigning på 5,02 procent over tre år. 

Samlet set er den økonomiske ramme for den nye aftale på 6,75, hvilket indebærer personrelaterede udgifter inklusiv efteruddannelser mm.

Med forliget er aftalt en formålspulje til særlige grupper herunder lavtlønnede på 0,05 procent og en strategipulje på 0,05 procent.  Der afsættes 0,45 procent til organisationspuljer, som udmøntes ved de kommende organisationsforhandlinger.

Mona Striib kalder det »vigtigt«, at særskilte puljer er blevet sikret til at løfte de lavestlønnede grupper:

»Jeg havde bestemt appetit på mere, men der findes desværre ingensnuptagsløsninger. Derfor er det også vigtigt, at fællesskabet pålønmodtagersiden har givet håndslag på, at vi skal se påløndannelse i den kommende overenskomstperiode-periode.«

Udover forhandlingerne om lønkroner peger forbundsformanden på en række forbedringer i den nye aftale.

»Vi har fået en fin rammeaftale for seniorer. Vi kom igennem mednogle gode aftaler for deltids- og timelønnede. Påarbejdsmiljødelen er vi fx glade for uddannelse til ledere,arbejdsmiljørepræsentanter og tillidsrepræsentanter i psykiskearbejdsmiljø. Vi får en fuldt finansieret sorgorlov og entryghedspulje til fyrede,« siger Mona Striib.

For lønmodtagerne var det Grete Christensen, der er formand for Dansk Sygeplejeråd, som forhandlede. Anders Kühnau (S), der er formand for Region Midtjylland forhandlede på vegne af regionerne.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.