Privatøkonomi

Rentestigninger overrasker: Gyldent boliglån sendt ud i kulden

Konverteringsfidusen er væk for boligejere med gamle 1,5 pct.-lån.

Selv små ryk i boligrenterrne kan få store konsekvenser for boligejerne. Arkivfoto: Jens Dresling

De siger ikke længere ”hvis”, men ”når” obligationskurserne falder, og boligrenterne dermed stiger.

Den seneste måneds bratte kursfald er i høj grad kommet bag på bankerne og realkreditinstitutterne.

Kursfaldene betyder, at begge 30-årige 0,5 pct.-lån er helt ude af spil på grund af kurser omkring 93. Optager man et sådant, er kurstabet for stort, og det kan ramme hårdt, hvis renterne falder igen.

Også 1 pct.-lånene er presset, og med en kurs på lidt over 95 er 1 pct.-lånet med 30 års afdragsfrihed blevet for dyrt, og et 1,5 pct.-lån er lige om hjørnet.

Det er dog for tidligt at tænke på at konvertere lodret - altså fra 0,5 til 1,5 pct., mener cheføkonom i Realkredit Danmark, Christian Hilligsøe Heinig. Dertil er rentestigningerne for beskedne, mener han.

»Hvis man har fået et 0,5 pct.-lån til en kurs omkring 98, vil der i bedste fald kun være omtrent 4,25 kurspoint at hente ved en opkonvertering. Det giver ikke så meget mening med tanke på omkostningerne ved omlægning,« mener Christian Hilligsøe Heinig.

Realkreditrenterne er steget bemærkelsesværdigt hurtigt de seneste uger. I begyndelsen af februar lå kurserne stadig på rekordniveauer.

Stigende renter var først ventet i løbet af andet halvår i forventning om, at den økonomiske genopretning ville tage fart på grund af vacciner og afslutning af de mange nedlukninger

Rentestigningerne har ramt obligationerne bag lånene med længst løbetid hårdest. De korte renter er mere eller mindre under centralbankernes kontrol.

Men fleksrenterne er også ramt. Et F5-lån er således blevet 0,16 pct.-point højere siden januar, og F-10-renten er steget 0,25 pct.-point. F5-renten er dog stadig negativ.

Renten på de 30-årige lån med fast rente er steget 0,27 pct.-point den seneste måned

Umiddelbart er der ingen grund til panik. Et F5-lån på 1 mio. kr. vil koste 3.320 kr. om måneden, og det er en stigning på blot 20 kr. Et lån med fast rente er blevet 65 kr. dyrere.

»Den primære effekt af rentestigningerne er første i omgang, at begge 1 pct.-lån er åbnet for tilbudsgivning, og at 0,5-lånet er sendt helt ud i kulden,« siger Christian Hilligsøe Heinig.

Renteforhøjelsen betyder også, at der ikke længere er oplagte konverteringsmuligheder for boligejere med 2 pct.-lån.

BRANCHENYT
Læs også