Privatøkonomi

Boligpriserne steg fortsat i fjerde kvartal

De nye tal understreger, hvor godt et år det blev for boligejerne.

Ejer du et hus, sommerhus eller en lejlighed, steg din friværdi formentlig i 2020. Arkivfoto

Priserne på huse og lejligheder stiger fortsat, viser nye tal fra Danmarks Statistik. Huspriserne er i gennemsnit steget med 2,2 pct. i fjerde kvartal i 2020, mens priserne på sommerhuse og lejligheder steg med henholdsvis 2 pct. og 1,9 pct.

Prisstigninger betyder, at danske boliger i løbet af 2020 er blevet betydelig mere værd. Sammenligner man de priser, som ejendomme blev solgt for i fjerde kvartal i 2019, med fjerde kvartal i 2020, ser man, at især sommerhuspriserne er skudt i vejret.

I løbet af et år er priserne på sommerhuse i gennemsnit steget med 14,1 pct., mens huspriserne steg med 7,7 pct. og ejerlejligheder blev 8,9 pct. mere værd.

Lise Nytoft Bergmann, chefanalytiker og boligøkonom hos Nordea Kredit, har et bud på, hvorfor priserne bliver ved med at bevæge sig opad.

»Forsamlingsforbud og sociale restriktioner har fået danskerne til at skrue ned for fritidsaktiviteter, ferier, familiemiddage og forbrug. I stedet har de fokus på deres bolig, og herunder også på, om de bor det rigtige sted,« skriver hun i en kommentar til de nye tal.

»Hvis svaret er nej, har de både tiden og lysten til at finde en anden, og det har været den primære drivkraft bag de seneste måneders stigende boligpriser.«

I takt med prisstigningerne på boligmarkedet gør danske boligejeres friværdi også et hop. Hvis man ved udgangen af 2019 ejede et gennemsnitligt hus til 2.000.000 kr., ville man som følge af en prisstigning på 7,7 pct. mod slutningen af 2020 kunne sælge det for 2.154.000 kr.

»2020 har været et fantastisk år for boligejerne. Boligpriserne er steget næsten uafbrudt over størstedelen af landet, og det har betydet kraftigt stigende friværdier,« skriver Lise Nytoft Bergmann.

Men træerne vokser ikke ind i himlen. De nylige rentestigninger kan ifølge Lise Nytoft Bergmann forårsage, at udviklingen bremses.

»Renten på det 30-årige fastforrentede realkreditlån uden afdrag er på vej mod 1,5 pct. Det gør det dyrere at låne penge, og det betyder, at boligejerne ikke længere kan blive kreditgodkendt til samme høje beløb,« skriver hun.

»Hvis rentestigningerne varer ved, kan det lægge en dæmper på interessen for at handle bolig i den kommende tid, og dermed også på prisudviklingen.«

BRANCHENYT
Læs også