Privatøkonomi

Renterne stiger igen: Nu rammes flekslån

Den stigende rente kan påvirke boligpriserne, mener en boligøkonom.

På lidt over en måned er det blevet 1 procentpoint dyrere at få et 30-årigt boliglån, og nu rammes flekslånene også af renteuroen.

F5-lån er meget tæt på ikke at have negativ rente længere. Alle lån med længere tid mellem rentetilpasningerne har igen positiv rente.

Renterne stiger, når obligationskurserne falder, og det gør de i øjeblikket. For en måned siden kunne man optage et 1 pct.-lån med 30 års afdragsfrihed til en kurs lidt under 99.

Kursen er faldet til 93,6 – altså med hele 5 kurspoint.

Realkreditinstitutterne garderer sig mod yderligere kursfald. Således har Nordea Kredit netop meddelt, at instituttet åbner for følgende 30-årige lån med en rente på 1,5 pct:

  • Lån med afdrag.
  • Lån med op til 10 afdragsfrie år.
  • Lån med op til 30 afdragsfrie år.

Derudover har Nordea åbnet et 20-årigt lån med en rente på 1 pct.

»Det er blevet dyrere at være boligkøber. Siden starten af januar har de lange boligrenter stort set kun kendt én retning, og det er op. På det seneste er det gået rigtigt stærkt,« konstaterer boligøkonom i Nordea Lise Nytoft Bergmann.

I starten af året var kuponrenten på de 30-årige fastforrentede lån 0,5 pct. I dag er renten 1,5 pct. – indtil videre dog kun lån med indbygget afdragsfrihed.

»Hvis rentestigningen holder ved, kan det få betydning for boligpriserne i den kommende tid,« fastslår boligøkonomen.

Et 30-årigt lån uden afdrag på 1 mio. kr. koster i øjeblikket 1.190 kr. efter skat om måneden. I starten af året kunne samme lån fås for 880 kr. Det er en merudgift på 310 kr.

Er lånet med afdrag, er ydelsen i dag 3.520 kr. mod 3.370 kr. i begyndelsen af året. Det er en stigning på 150 kr. pr. mio. Samtidig falder afdraget.

BRANCHENYT
Læs også