Privatøkonomi

Danskerne købte stort ind i de fysiske butikker i mandags

Ifølge Danske Banks foreløbige tal for Mobilepay- og kortforbruget lå omsætningen i de fysiske tøjbutikker i mandags 80 pct. højere i forhold til den første mandag i marts sidste år.

Da de små butikker i mandags igen slog dørenen op, brugte danskerne ifølge tal fra Danske Bank markant flere penge end normalt. Her ses købelystne aarhusianere i kø til en nyåbnet Søstrene Grene. Foto: Marie Ravn

Danskerne ser ud til at have mod på at gå i de fysiske butikker.

Sådan lyder den umiddelbare konklusion fra Danske Banks privatøkonom Louise Aggerstrøm Hansen på baggrund af foreløbige tal for Mobilepay- og kortforbruget i mandags.

I mandags genåbnede de mindre detailforretninger, og at dømme efter Danske Banks tal var danskerne klar til at rykke varer ned ad hylderne igen.

Danskerne brugte i mandags 30 pct. mere i de fysiske detailforretninger sammenlignet med den første mandag i marts sidste år - før coronaen nedlukkede landet. Tallet er eksklusiv forbrug i supermarkeder, men heller ikke her var salget lavere, end det havde været de foregående uger.

»Selvom man skal være forsigtig med at konkludere meget hårdt på tal for en enkelt dag, så er det enormt positivt, at danskerne har lyst til at gå ud og bruge penge,« siger Louise Aggerstrøm Hansen.

Særligt tøjbutikkerne fik et rykind af købelystne danskere, viser tallene fra Danske Bank. Her lå forbruget 80 pct. højere sammenlignet med første mandag i marts sidste år. Det skete vel og mærke, uden at onlinehandlen med tøj faldt markant, siger Louise Aggerstrøm. Det samlede tøjsalg inklusive online lå i mandag 40 pct. over normalen.

»Der er klare tegn på, at danskerne har haft mod på at vende tilbage. Spørgsmålet er så, hvor længe det kommer til at vare ved. Var det bare den første dag, hvor man skulle shoppe og bytte julegaver? Det vil vise sig i løbet af de næste uger, hvor jeg forventer, at forbruget vil finde et mere normalt leje,« siger Louise Aggerstrøm Hansen.

I analysen fra Danske Bank understreges det, at der fortsat skal en del til for at rette op på den samlede økonomi, hvor mange brancher har det svært. Bl.a. er forbruget på restauranter mere end halveret, der sælges 80-90 pct. færre rejser end normalt, og frisører, biografer og kulturliv er fortsat lukket ned.

BRANCHENYT
Læs også