Privatøkonomi

Årsopgørelsen er snart klar: Derfor kan feriepengene udløse skattesmæk

I år er der ekstra gode grunde til at få tjekket årsopgørelsen, som er lige på trapperne, lyder det fra Danske Bank.

Feriepengene gav forbruget et løft i efteråret, men de kan også udløse et skattesmæk, hvis man har opgjort en for lav indkomst. Foto: Joachim Ladefoged

Der kan vente et skattesmæk lige rundt om hjørnet for flere danskere end normalt. Det vurderer Louise Aggerstrøm Hansen, der er privatøkonom i Danske Bank, forud for at årsopgørelsen er klar den 15. marts.

»Jeg forventer, at der er flere, der vil se frem til et skattesmæk ovenpå 2020, fordi de har opgjort et for lavt indkomstbeløb på deres forskudsopgørelse, fordi de færreste af os forventede at få udbetalt de indefrosne feriepenge,« skriver Louise Aggerstrøm Hansen i en kommentar.

I 2020 blev der i alt udbetalt 52,1 mia. kr. i indefrosne feriepenge, og når anden runde af udbetalingerne finder sted senere på foråret, er der stadig 57,3 mia. kr. i indefrosne feriepenge, som kan blive udbetalt.

»Med udsigt til udbetaling af endnu en runde feriepenge om en måneds tid, så er der god grund til at tage ved lære af sidste år, og sørge for at tilpasse sin forskudsopgørelse for 2021 med det samme. Udbetalingen af de sidste feriepenge forventes således at blive udbetalt omtrent samtidig med udbetalingen af overskydende skat,« skriver Louise Aggerstrøm Hansen.

Privatøkonomen peger på, at årsopgørelsen særligt i denne omgang er særlig interessant. Det skyldes, at coronakrisen kan have påvirket ens skat på flere måder.

»Kørselsfradraget er normalt én af de store kilder til fejl i årsopgørelsen, og den er bestemt ikke blevet mindre i 2020. Er man en af dem, der normalt har mere end 12 kilometer til arbejde, og man har arbejdet mere hjemme, skal man sørge for at rette sit kørselsfradrag, så man kun får fradrag for de dage, man rent faktisk er kørt på arbejde,« skriver Louise Aggerstrøm Hansen.

Derudover er der også en god grund til at tjekke årsopgørelsen, hvis man f.eks. har handlet bolig.

»Der var ekstremt høj aktivitet på boligmarkedet sidste år, og det har også betydning for din skat,« lyder det fra privatøkonomen.

Det samme gælder, hvis man er begyndt at investere.

»Har man generelt haft væsentlige omvæltninger i sin økonomi i løbet af året, såsom boligkøb, skilsmisse eller jobskifte, bør man lige gå sin årsopgørelse en ekstra gang efter i sømmene,« lyder det fra Louise Aggerstrøm Hansen, der peger på, at der er penge at spare ved at betale en eventuel restskat så hurtigt som muligt.

Årsopgørelsen er klar mandag den 15. marts. De seneste år har det dog været muligt at tjekke sin årsopgørelse allerede i løbet af weekenden op til frigivelsen.

Læs også
Top job