Privatøkonomi

Hvis ferien ryger i vasken pga. vaccinekrav, kan ny forsikring samle regningen op

Forsikringsselskabet Tryg har lanceret en ny rejseforsikring, der med selskabets egne ord er corona-tilpasset.

Med en ny forsikring fra Tryg kan man f.eks. sikre sig, hvis der skulle blive indført krav om vaccine i et land og ens ferie dermed ikke kan gennemføres.  Foto: Reuters/Kai Pfaffenbach

Danskerne får snart mulighed for at sikre sig imod, at ferien ryger i vasken, hvis der pludselig bliver indført forskellige coronakrav på rejsedestinationen. Tryg lancerer nemlig en ny og med forsikringsselskabets egne ord corona-tilpasset rejseforsikring, som findes i tre forskellige pakker og med forskellige tilvalgsdækninger.

»Corona har forandret vores verden, og der er opstået nye behov. Vi vil meget gerne hjælpe kunderne, så de kan rejse trygt - også i fremtiden,« siger Thomas Klærke, direktør for pris- og produktudvikling i Tryg.

Med et tilvalg er det muligt at få afbestilling, hvis der bliver indført vaccine- eller isolationskrav på den destination, som man havde som feriemål. Det nye produkt kommer mere end et år inde i pandemien, men i Tryg mener man ikke, at man har været langsom i forhold til at sende det nye produkt på markedet.

»Det kræver tilløb at lave en ny forsikring, fordi vi skal have afdækket risikoen i markedet og bygge det op. Så det er noget, der er lavet i løb,« siger Thomas Klærke.

Der er dog et men i forhold til den nye corona-tilpassede rejseforsikring i udlandet. Som med andre rejseforsikringer følger den nye rejseforsikring fra Tryg Udenrigsministeriets rejsevejledninger.

Udenrigsministeriets rejsevejledning
  • Grøn: Rejse o.k. Brug din sunde fornuft og vær opmærksom på samme måde, som du ville være det i Danmark.
  • Gul: Rejse o.k., men vær særligt opmærksom på din personlige sikkerhed og husk at holde dig opdateret.
  • Orange: Udenrigsministeriet fraråder alle unødvendige rejser.
  • Rød: Udenrigsministeriet fraråder alle rejser.

Det betyder, at der ikke er dækning for coronarelaterede ting, hvis man bestiller rejser til et land eller område, som er orange eller rødt. I øjeblikket er hele verden malet rød pga. coronavirussen.

»Vi er måske lidt tidligt ude med det, men mange danskere tænker i øjeblikket over, hvor de skal tilbringe deres ferie. Og når rejsevejledningerne bliver ændret, sker det nok fra den ene dag til den anden, så derfor mener vi, at timingen faktisk er god. Samtidig har mange planer om at holde ferie herhjemme, og det er også et godt produkt at have i Danmark,« siger Thomas Klærke.

Han henviser til, at det ikke kun er dækningen i forhold til udlandsrejser, som Tryg justerer. Forsikringsselskabet vil fra midten af april også ændre på dækningen i Danmark. Det betyder, at der med den nye forsikring ikke længere vil være et minimumskrav i forhold til antallet af overnatninger inden for landets grænser.

Samtidig har Tryg udvidet mulighederne for afbestilling, så forsikringen f.eks. vil dække, hvis man har booket en tur til Nordjylland i forbindelse med en privat sammenkomst som konfirmation, men der f.eks. kommer et smitteudbrud, så festlighederne ikke kan gennemføres.

»Mange danskere har en fornemmelse af, at rejseforsikringen kun dækker i udlandet. Men den dækker også i Danmark, og det vil vi gerne være tydeligere med og italesætte med denne forsikring,« Thomas Klærke.

Hvad sker der, når der ikke længere er noget, der hedder corona? Så har I et produkt, der er tilpasset corona, som kunderne betaler for, men måske ikke har brug for. Ændrer I så tilbage?

»Der er formentlig kommet en permanent ændring i vores rejsemønster. Dermed vil vores forsikring, som også kan dække konkurser og flykompensation, stadig være aktuel. Afhængigt af situationen kan det være, at vi tilpasser produktet igen, hvis der opstår et behov, men jeg tror, at vi skal igennem et par coronavarianter, så der kommer nok til at gå længere tid end forventet, inden vi er ovre corona,« siger Thomas Klærke.

Ifølge Tryg er det svært at sammenligne prisen på den gamle og nye rejseforsikring, men forsikringsselskabet oplyser, at forsikringen i sin billigste udgave koster 30 kr. om måneden.

I januar meldte flere forsikringsselskaber, at de ikke havde planer om at lave produkter i forbindelse med eventuelle vaccinekrav, når corona ikke længere har farvet verdenskortet rødt. Det er fortsat tilfældet i f.eks. Gouda Rejseforsikring og hos ejeren Gjensidige.

»I Gjensidige og Gouda har vi på nuværende tidspunkt ikke planer om at udvide dækningen, hvis man har bestilt rejse - bestilt når verden ikke længere er rød - hvor det ikke alligevel ikke er muligt at komme afsted, fordi det pågældende land, man har booket til, indfører et krav om vaccine. Dette skyldes, at det ikke anses som en uventet hændelse, som verden ser ud pt. som følge af covid-19-pandemien,« lyder det fra de to selskaber.

Læs også