Privatøkonomi

Flere og flere risikerer nej til køb af drømmeboligen

De vilde prisstigninger betyder, at stadig flere familier må vælge mindre plads, en anden beliggenhed eller en anden lånetype, når de køber bolig.

De hurtigt stigende priser vil gøre især boliger i København svært tilgængelige for flere og flere familier. Foto. Finn Frandsen

Der er nu steder i hovedstaden, hvor priserne på ejerlejligheder er så høje, at husstandsindkomsten skal være på den pæne side af 1,4 mio. kr. for at blive godkendt til køb af en gennemsnitslejlighed på 100 kvm. Og så skal familien samtidig være gældfri og have en pæn opsparing.

»I takt med at priserne stiger, er der flere og flere, der vil opleve, at særligt kravet om, at man ikke kan belåne sin indkomst mere end fire gange er en restriktion. Så af den grund er der flere – og der vil komme flere endnu – der ender med at få nej til et specifikt beløb eller hus,« vurderer afdelingsdirektør Mikkel Høegh, Jyske Realkredit.

Lånestramninger
  • Alle skal have sparet 5 pct. af købesummen op.
  • Boligkøbere og -ejere med over 60 pct. belåning og gæld på mere end fire gange den årlige husstandsindkomst må kun optage afdragsfrit lån, hvis de vælger fast rente.
  • Vil de have et variabelt forrentet lån, skal der betales afdrag, og der skal vælges F5 eller sjældnere rentetilpasning.
  • Bor de samtidig i København, i en af vækstkommunerne omkring eller i Aarhus, er der yderligere krav:
  • Gældsfaktoren skal være under fire for at måtte optage et afdragsfrit eller variabelt forrentet lån.
  • Selv med et fastforrentet lån med afdrag må gældsfaktoren kun overstige fire for kunder med positiv formue og høj jobsikkerhed. Gældsfaktoren må være op til fem, hvis låntagerens formue vil være positiv, selv om boligprisen falder 10 pct.
  • Hvis låntagerne ønsker et variabelt lån eller afdragsfrihed, bliver de kreditvurderet, som om de optog et fastforrentet 4 pct.-lån med afdrag.

Når gælden er mere end fire gange højere end den årlige husstandsindkomst, skal realkreditten bremse for adgangen til flere lånetyper. Og reglerne er særligt hårde i landets vækstkommuner.

Foreløbig er der dog ikke tegn på, at de stigende priser for alvor har forskubbet forholdet mellem boliggæld og husstandsindkomst på det dyre københavnske ejerlejlighedsmarked, viser en analyse fra Realkredit Danmark.

»Vi ser faktisk ikke stigende gældsfaktorer på det københavnske boligmarked. Det kan være, at de penge man sparer på rejser og oplevelser samt feriepenge kanaliseres ind på boligmarkedet. Vi har da heller ikke lavet generelle interne kreditstramninger som følge af den seneste tids kraftige fremgang i boligpriserne,« siger cheføkonom Christian Hilligsøe Heinig, Realkredit Danmark.

Andre boligøkonomer afviser også, at der er lavet generelle stramninger af udlånspolitikken.

»Vi har ikke ændret på vores kreditpolitik. Vi følger de almindelige regler til udbetalingskravet, og vi sørger for at lægge et retvisende budget, så boligkøberne har råd til at bo i deres bolig. Vi mener, at vores kunder er de bedste til at træffe beslutninger om deres egen økonomi, uanset om det drejer sig om en ejerlejlighed i København, et sommerhus i Nordsjælland, en lækker bil eller et ekstraordinært dyrt bryllup,« siger boligøkonom Lise Nytoft Bergmann, Nordea Kredit.

BRANCHENYT
Læs også