Serier

Som en aquanaut, der besøger en fremmed planet

At dykke i Nordatlanten lyder som en kold fornøjelse, og det er da heller ikke ligefrem caribiske tilstande. Men Færøerne ligger lunt i Golfstrømmen, der sikrer et relativt mildt klima og byder på oplevelser under havet, der vil overraske selv erfarne dykkere. Fra 1. april kan færdigvaccinerede danskere rejse til Færøerne uden at gå i karantæne.

Corona rammer verden
Ottearmet blæksprutte, Færøerne. Foto: Harald Bjørgvin Tørdragtsdykning gør det muligt at dykke året rundt på Færøerne. Et populært dykkersted er Kvívík, der har både tangskov og spændende marinliv. Foto: Harald Bjørgvin Saksun er en færøsk bygd, der er kendt for den fredede kongsbondegård Dúvugarðar fra 1600-tallet. Mellem bygningerne skimtes kirken, der blev indviet i 1858. Foto: Harald Bjørgvin Tangskove trives i saltvandslaguner, som er almindelige på Færøerne. I bunden af tangskoven finder man også en række krebsdyr, herunder eremitkrebs. Foto: Harald Bjørgvin Havet omkring Færøerne har en rig fauna, takket være den konstante vandtemperatur og varierede havbund. Her er vi tæt på en tanglus. Foto: Harald Bjørgvin De tætte tangskove er hjemsted for mange slags bløddyr, som den farverige nøgensnegl, Nudibranchi, her fotograferet på et natdyk. Foto: Harald Bjørgvin Brændegoplen kan blive helt op til 2 meter i diameter, og kan have fangtråde på op til 37 meter. På Færøerne er de dog noget mindre, under en halv meter. Hvis man rører en rød brandmand, kan man få forbrændinger af dens gift, som dog yderst sjældent er direkte farlig. Foto: Harald Bjørgvin Den langtornede ulk er almindelig ved Færøerne, Shetlandsøerne og De Britiske Øer. Den kendes på dens store hoved, som er besat af pigge. Foto: Harald Bjørgvin Der er 70.000 får på Færøerne. Det er næsten 20.000 mere end det samlede indbyggertal på de 18 øer. Foto: Harald Bjørgvin Den færøske undervandsfotograf Harald Bjørgvin har udforsket tangskovene og sandbankerne ud for de færøske kyster i bogen 'Blue Eden' med ledsagende tekster af en havbiolog.

At dykke ud for Færøerne, 18 forblæste øer i Nordatlanten halvvejs mellem Skotland og Island, lyder omtrent lige så fornuftigt som at løbe et halvmaraton i Arktis.

Et selvpineri i fjendtlige omgivelser, en vinterbaders våde drøm, som at tage en dukkert i grødis iført badehætte og Speedos. Eller hvad? ..

BRANCHENYT
Læs også