Privatøkonomi

Revisorer: Skattestyrelsen vildleder om feriepenge

Udbetaling af feriepenge får stort set ingen mærkbar effekt for topskatteyderne.

Sådan ser pressemeddelelsen fra Skattestyrelsen ud.

»Undgå skattesmæk med udbetalte feriepenge – husk forskudsopgørelsen.«

Sådan indleder Skattestyrelsen en pressemeddelelse efter endnu en runde med udbetaling af indefrosne feriepenge. Denne besked nærmer sig vildledning, mener revisionsselskabet BDO.

»Overskriften signalerer, at det er vigtigt for landets borgere at holde fokus på forskudsopgørelsen, når de beder om udbetaling af feriepenge. Det er totalt misvisende,« siger chefkonsulent i BDO, Henning Boye Hansen.

Topskatten
  • Topskatten blev indført i 1994. Dengang var der 616.000 topskatteydere.
  • Antallet af topskatteydere toppede i 2008 med ca. 1 mio.
  • Siden er grænsen sat op, og i 2019 var antallet faldet til 478.000 kr. om året.
  • Indtægtsgrænsen for topskat i 2021 er 592.174 kr. inklusive arbejdsmarkedsbidrag. Det er 49.348 kr. pr. måned.
Kilde: Skatteministeriet

Når det gælder timelønnede, er deres feriepenge taget med på deres lønsedler i optjeningsperioden i 2019 og 2020. Samtidig har deres arbejdsgiver indeholdt kildeskat af feriepengene, når de indbetales på den såkaldte Feriekonto.

»Skatten af de feriepenge, der udbetales nu, er derfor afregnet endeligt på årsopgørelsen for 2020,« siger Henning Boye Hansen.

Er man månedslønnet, bliver der først trukket skat, når pengene udbetales. Det sker med normal trækprocent. Det betyder, at udbetalingen kun koster en restskat, hvis marginalskatten er højere end trækprocenten.

»Det er den for topskatteydere, men for det første udgør de kun et mindretal, og for det andet udgør skattesmækket kun 10-15 pct. af to ugers feriepenge. At tale om skattesmæk er derfor tæt på en overdrivelse,« fastslår Henning Boye Hansen.

At tale om skattesmæk er tæt på en overdrivelse

Henning Boye Hansen, chefkonsulent, BDO

Indtægtsgrænsen for topskat i 2021 er på 592.174 kr. om året inklusive arbejdsmarkedsbidrag. Det svarer til 49.348 kr. pr. måned.

For danskere, der modtager pension eller andre offentlige ydelser, kan der derudover være særlige forhold omkring feriepengene og forskudsopgørelsen. Hvis det er tilfældet, er det en god idé at henvende sig til den myndighed, der udbetaler ydelserne, inden man hæver sine feriepenge.

I Skattestyrelsen understreger underdirektør Karoline Klaksvig, at pressemeddelelsen er en anbefaling af at tjekke sin forskudsopgørelse.

»Vi oplevede ved forrige udbetalingsrunde en del borgere, der ringede til Skattestyrelsen, fordi de var i tvivl om skatten i forbindelse med feriepenge. Vi fik også enkelte henvendelser, da årsopgørelsen åbnede for nylig, og derfor opfordrer vi stilfærdigt til, at man tjekker sin forskudsopgørelse, hvis man ser et behov for det,« siger Karoline Klaksvig.

BRANCHENYT
Læs også