Serier

Brandvarmt boligmarked: Nu beder New Zealand sin centralbank om at punktere boblen

I de fleste lande, herunder i Danmark, er boligpriserne steget med raketfart under coronakrisen. I New Zealand går regeringen nu en hidtil uset vej.

Corona rammer verden
Boligmarkedet i mange lande har oplevet store prisstigninger under coronakrisen.

Mens coronakrisen har givet økonomier verden over syngende lussinger i form af store bnp-fald, har boligmarkedet i mange lande opført sig med omvendt fortegn og sat rekord efter rekord.

Det har også gjort sig gældende i New Zealand, hvor huspriserne er steget med 22 pct. det seneste år. Alt tyder på, at boligfesten fortsætter i New Zealand, da priserne om et par måneder forventes at være 30 pct. højere end for et år siden.

Det har nu fået den newzealandske regering til at tage et skridt, som ikke er set før i verden. Den har nemlig bedt landets centralbank, Reserve Bank of New Zealand, om at få ro på landets boligmarked. Det skriver Børsen.

»Fra nu af ved centralbanken, at det, de gør for at stimulere økonomien, vil få en direkte afsmitning på boligmarkedet. Og det faktum, at boligmarkedet er så rødglødende, vil gøre dem mere tilbageholdende med at lempe mere,” siger Jarrod Kerr, cheføkonom i New Zealands tredjestørste bank Kiwibank, til Børsen.

Når centralbanken i New Zealand fremover skal fastsætte pengepolitikken, skal den altså både sikre stabil inflation og fuld beskæftigelse, samtidig med at den skal tage luften ud af boligmarkedet, hvis priserne stikker for meget af.

Det kan smitte af på centralbankens lyst til at sænke renten eller lave opkøbsprogrammer.

I Danmark er boligmarkedet i øjeblikket også brandvarmt. For første gang siden finanskrisen er huspriserne på et år steget med et tocifret procental, og i de seneste måneder er der blevet handlet boliger i et tempo, som ville gøre en samlebåndsarbejder forpustet.

Både Finanstilsynet og Nationalbanken har advaret om, at det går bekymrende stærkt på det danske boligmarked lige nu. Samtidig har Det Systemiske Risikoråd gjort det klart, at den vil anbefale regeringen konkrete tiltag.

»Rådet ser med stigende bekymring på udviklingen og vil analysere effekterne af forskellige tiltag rettet mod boligmarkedet. Rådet forventer på sit næste møde at henstille til regeringen om at iværksætte nye tiltag, der kan begrænse risikoopbygningen på boligmarkedet,« skrev Det Systemiske Risikoråd i sin seneste opdatering fra marts.

Regeringen har dog hidtil afvist indgreb og opstramninger på boligmarkedet.

BRANCHENYT
Læs også