Privatøkonomi

Her er økonomernes reaktioner på store prishop: »Boligmarkedet har for længst overskredet hastighedsgrænsen«

Boligmarkedet er det seneste år blevet drevet frem af de højeste årlige prisstigninger siden 2010, viser tal fra boligsiden.dk.

Foto: Per Folkver

Voldsomt. Det er et ord, der går igen, når boligøkonomerne sætter ord på udviklingen på boligmarkedet det seneste år.

Efter prisstigninger på mere end 2 pct. i marts er huspriserne på landsplan steget med 12,3 pct. det seneste år. For ejerlejligheder er priserne steget med 13,6 pct. de seneste 12 måneder, og i samme periode er prisen på et sommerhus steget med 18,9 pct., viser tal fra boligsiden.dk.

For huse er det den største årlige prisstigning i den tid, hvor boligsiden.dk har ført statistik på området. Statistikken går tilbage til 2010.

»Boligmarkedet er i øjeblikket ophedet, men det er svært at sige, om det er overophedet. Nogle steder i landet har priserne så meget fart på, at det vækker bekymring, men det er værd at huske på, at store prisstigninger ikke automatisk skaber bobler. Vores bedste råd til køberne er derfor ikke, at de bør undlade at købe bolig, men derimod at de bør have en lang tidshorisont og et budget med plads til uforudsete udgifter, før de skriver under på en købsaftale,« skriver Lise Nytoft Bergmann, boligøkonom i Nordea Kredit, i en kommentar til tallene.

I Arbejdernes Landsbank hæfter man sig ved, at det er første gang siden midten af 00'erne, at de årlige prisstigninger for alle tre boligtyper nu ligger over 10 pct.

»Boligmarkedet har for længst overskredet hastighedsgrænsen, og alligevel skiftede det endnu et gear op i marts. Når vi taler om tocifrede prisstigninger på boligmarkedet, skal det naturligvis også drage sig stor opmærksomhed. Det er ikke sunde stigninger, og det er heller ikke holdbart over en længere periode,« skriver Jeppe Juul Borre, der er cheføkonom i Arbejdernes Landsbank, i en kommentar.

Han peger dog samtidig på, at boligmarkedet ikke er ude af balance i øjeblikket, når man ser på selve prisniveauet. Og i Arbejdernes Landsbank vurderer man, at prisstigningerne vil falde mere til ro, i takt med at året skrider frem.

I Realkredit Danmark er man også bekymret over prisudviklingen, men den nuværende situation kan dog ikke sammenlignes med tiden op til finanskrisen, lyder det.

»Når det er sagt, må vi dog konstatere, at flere af de klassiske advarselslamper på boligmarkedet lyser knapt så faretruende i øjeblikket. Boligejernes gældsætning udvikler sig i et afdæmpet tempo modsat tiden op til finanskrisen, og samtidig er boligbyrden på parcelhusmarkedet på landsplan stadig tæt på historisk lave niveauer,« skriver Christian Hilligsøe Heinig, der er cheføkonom i Realkredit Danmark, i en kommentar.

Dermed er der ifølge Realkredit Danmark ikke noget, der i øjeblikket peger på, at der er en boligboble på landsplan.

»Der kan til gengæld være lommer af boligmarkedet, hvor vi kan være mere bekymret for de aktuelle prisniveauer – herunder især på det københavnske marked for ejerlejligheder,« lyder det fra Christian Hilligsøe Heinig.

BRANCHENYT
Læs også