Privatøkonomi

30 års afdragsfrihed er blevet dyrere: Sådan kan det udnyttes

Nogle boligejere skal gøre sig klar til at konvertere lodret, hvis de har ambitioner om at skære i deres restgæld.

30 års afdragsfrihed har spredt sig som ringe i vandet på boligmarkedet. Det kan give nogle måske oversete muligheder. Arkivfoto: Jens Dresling

Mange boligejere med 30 års afdragsfrihed kan allerede nu score en kursgevinst, fordi renterne stiger.

Til gengæld er det blevet dyrere for nye lånere, og de kan ikke undgå et vist kurstab.

Forventningen om aldrig at skulle forholde sig til sin realkreditgæld igen, når man vælger 30 års afdragsfrihed, holder ikke. For ved at pleje lånet, kan man skære i sin gæld, selv om det er afdragsfrit.

Hvis man optog lånet for blot tre måneder siden, ville man have fået et 1 pct.-lån til en kurs lidt over 99. Nu er kursen dumpet under 94. Det betyder, at man kan skære ca. 50.000 kr. i restgæld for hver mio. kr. ved at konvertere lånet her og nu til et 1,5 pct.-lån.

Øvelsen er dog ikke optimal her og nu, fordi der er et vist kurstab på 1,5 pct.-lånet, og gevinsten er for lille i forhold til konverteringsomkostningerne.

Men selv med svagt stigende renter, som vi har oplevet de seneste måneder, skal der ikke meget til, før det kan blive aktuelt.

For boligejere med 10 års afdragsfrihed er mulighederne endnu bedre. Kursen på 0,5 pct.-lånet er helt nede omkring 92. Her vil kurstabet på det nye 1,5 pct.-lån være stort set ikke eksisterende. Kursen på det er 99,7.

Fordelen ved de 30 års afdragsfrihed er primært, at man er sikker på renten og dermed sin ydelse i mindst 30 år. Men muligheden for en konverteringsgevinst er altså også til stede.

Har man valgt 30 års afdragsfrihed som flekslån betyder rentestigninger ikke så meget her og nu. Først når lånet skal refinansieres, skal man forholde sig til renteniveauet.

Læs også
Top job