Privatøkonomi

Priserne har taget det største hop i lang tid: Det er blevet dyrere at være dansker

Forbrugerpriserne er det seneste år steget med 1 pct., hvilket er den største stigning i næsten to år.

Artiklens øverste billede
Den lave aktivitet i samfundet under nedlukningen har været med til at holde inflationen nede i en lang periode. Foto: Jens Dresling

Det er blevet dyrere at være dansker det seneste år. Forbrugerpriserne steg nemlig med 1 pct. i marts sammenlignet med samme måned i fjor. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik.

Det er ikke bare et pænt hop i forhold til februar, hvor den årlige prisstigning landede på 0,6 pct. Det er samtidig den højeste årlige stigning siden april 2019. Altså i næsten to år.

»Med en inflation på 1 procent, skal en typisk børnefamilie have 4.550 kr. mere op af lommen end samme tid sidste år, hvis familien ønsker at købe de samme varer og tjenester,« skriver Anders Christian Overvad, økonom i Arbejdernes Landsbank, i en kommentar.

Selv om priserne er steget, er det dog ikke ensbetydende med, at det vælter danskernes økonomi. De seneste tal for lønudviklingen viser nemlig, at danskernes løn er steget med 2,4 pct., så derfor har danskerne fortsat fremgang i den såkaldte realløn.

Den højere inflation er især blevet trukket af højere benzin- og dieselpriser. Og samtidig trækker prisstigninger på tobak også op.

»Inflationen er på vej op i gear igen, efter at den har ligget usædvanligt lavt det seneste år. Coronakrisen lagde en massiv dæmper på den økonomiske aktivitet, og det har taget toppen af prisstigningerne,« skriver Niklas Praefke, der er cheføkonom i Ledernes Hovedorganisation, i en kommentar.

»I takt med at samfundet genåbner, og den økonomiske aktivitet igen er på vej op i omdrejning, trækker det inflationen op. For lige såvel som økonomisk afmatning lægger en dæmper på prisstigningerne, er øget økonomisk aktivitet med til at hive inflationen op,« lyder det videre fra cheføkonomen.

Sidste år endte inflationen på 0,4 pct. I Danske Bank venter man, at inflationen vil ende på et lidt højere niveau i år.

»Den kommende tid kommer vi formentlig til at se højere inflation, men det skyldes altså navnlig, at priserne faldt mærkbart under nedlukningen sidste forår – ikke mindst energipriserne. For 2021 som helhed forventer vi en smule højere prisstigninger end sidste år, og underliggende er det svært at få øje på noget pres for højere priser,« skriver, der er privatøkonom i Danske Bank.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.