Serier

Køberne står i kø: Hver femte bolig sælges fra skuffen

Interesserede boligkøbere er blevet langt mere opsøgende. I visse tilfælde banker de på døren hos boligejerne.

Det brandvarme boligmarked
Det går så stærkt på boligmarkedet, at rekordmange tager chancen og forsøger at sælge selv. Mathias Berntsen Beck har oprettet 12 Facebook-grupper i hele landet, der formidler såkaldte skuffesalg. Foto: Marie Ravn

»Boligen sælger sig selv« er ikke længere jargon fra overoptimistiske ejendomsmæglere. Efterspørgslen efter boliger er nu så voldsom, at næsten hver femte bolig sælges fra skuffen uden markedsføring.

Det viser tal fra Boligsiden.dk.

Det er et rekordstort antal og et udtryk for, at sælgerne står i en historisk god situation. Køberne har så stor appetit efter drømmeboligen, at de er klar til at gå nye veje for at få stillet sulten.

»Køberne er blevet mere opsøgende. Mæglerne får mange henvendelser, men nogle købere smider breve i postkasser for at melde deres interesse. Der er også interesserede, der ringer direkte til nogle boligejere for at høre, om de vil sælge,« siger Michael Dalsager, der er senior kommunikationskonsulent hos ejendomsmæglerkæden Home.

I marts var der 2.303 skuffesalg. Det svarer til 17,3 pct. af det samlede salg. Til sammenligning var knap 11 pct. skuffesalg i 2019.

Mange med attraktive boliger forsøger helt at drible udenom ejendomsmæglere og sælge selv - typisk via Facebook. Et eksempel er Facebook-gruppen ”Skuffesalg”. Gruppen startede i Aarhus, men har nu bredt sig til 12 kommuner.

Fordelen ved gruppen er, at annoncering i en tilfældig gruppe på Facebook ikke giver det optimale resultat, mener gruppens stifter, Mathias Berntsen Beck.

»Det er ikke en superseriøs setting, når man annoncerer en bolig sammen med brugt grilludstyr,« konstaterer han.

For ham er der udelukkende tale om et hobbyprojekt, og han understreger, at den i mange tilfælde ikke kan erstatte den kompetence, som ejendomsmæglere og boligadvokater er i besiddelse af.

Meget tyder da også på, at boligsælgere ikke fravælger ejendomsmæglere, selv når boligmarkedet buldrer derudad. I Danmarks største ejendomsmæglerkæde, EDC, kan man i hvert fald ikke mærke konkurrencen fra selvsalg.

»Jeg synes, at historien om, at »flere vælger at sælge selv«, er fortalt mange gange. Jeg har dog stadig til gode at se evidens for påstanden,« siger EDC’s kommunikationschef Jan Nordmann.

Hvis du kigger i salgspriser i dit kvarter for at finde en pris, kan du godt snyde dig selv.

Michael Dalsager, Home

Han henviser til, at der på boliga.dk, som registrerer selvsalg, er 239 sager. 37 af dem er andelsboliger. Det svarer til 0,6 pct. af de boliger, der er til salg.

»Også før Facebook - endsige internettet - har andelen af selvsælgere udgjort omkring 1,5-2 pct. Vi registrerer altså ingen øget aktivitet på det område,« siger Jan Nordmann.

Heller ikke hos Danbolig, Nykredit Mægler eller Realmæglerne mærker man ret meget til selvsælgerne. Det skyldes dog i høj grad ekstrem travlhed hos kæderne.

»Vores salg stiger jo voldsomt, og så er det svært at mærke noget,« konstaterer Realmæglernes kommunikationschef Mikkel Milsgaard.

En af ulemperne ved et skuffesalg er, at boligen ikke når ud til nær så mange interesserede, som hvis den var annonceret. Samtidig kan det være svært at sætte en pris. Gør man det selv, risikerer man, at den er for lav på grund af de seneste måneders voldsomme prisstigninger, vurderer Michel Dalsager.

»Hvis du kigger i salgspriser i dit kvarter for at finde en pris, kan du godt snyde dig selv, hvis de seneste handler ligger bare et halvt år tilbage. I så fald er prisstatistikkerne forældede,« siger Michael Dalsager.

Læs også
Top job