Privatøkonomi

F1-renten under pres: Realkreditgigant forkorter løbetid fra 12 til 9 måneder

Obligationsserierne bag F1-lånene er efterhånden blevet så små, at Totalkredit nu strammer grebet.

Færre og færre boligejere vælger F1-lån, og det kan ramme dem, der beholder lånet. Foto: Joachim Adrian

Bekymringen, for at boligejere med F1-lån får en højere rente end nødvendigt, får nu Totalkredit til at ændre i betingelserne for den kommende fleksauktion.

Perioden til den næste refinansiering forkortes fra de normale 12 måneder til blot 9.

En voldsom udvanding af F1-lånene fra 280 til 25,5 mia. kr. på blot otte år kan ramme boligejerne. Det betyder, at likviditeten i de obligationsserier, der ligger bag F1-lånene, kan komme så langt ned, at kurserne falder.

Likviditet er udtryk for, hvor mange obligationer, der kan handles. Jo større likviditet, desto højere kurser. Er obligationsserien over 500 mio. euro (3,75 mia. kr.), får den højeste rating, der kaldes 1B. En høj rating er et krav fra mange investorer for at købe op.

Ryger obligationen ud af den rating, kan det være afgørende for, om F1-renten fortsat vil være negativ eller ej, vurderes det i realkreditkredse.

»Vi samler vores F1-auktioner for at opnå bedst mulige priser for kunderne. Derfor sker refinansieringen denne gang over i den eksisterende 1-årige obligation, som også blev brugt til refinansiering af F1-lån for tre måneder siden,« siger chefanalytiker i Totalkredit, Sune Malthe-Thagaard.

At bestanden af F1-lån er faldet voldsomt de senere år, skyldes, at mange boligejere har udnyttet det rekordlave renteniveau til at sikre renten i flere år primært ved at skifte til F5-lån. Samtidig har F-kort-lånet fået et stort gennembrud.

»Selvom vi er det største institut, begynder serierne snart at være under 5 mia. kr. Likviditeten i obligationerne er vigtig for os, og derfor har vi fokus på at samle lånene i færre obligationer,« siger Sune Malthe-Thagaard.

F1-lån udgjorde ca. 25 pct. i Totalkredit i 2013. I dag er andelen under 2 pct.

Også i Realkredit Danmark er man opmærksom på likviditet i alle sine obligationsserier. Fornemmelsen er dog, at ratingen ikke nødvendigvis er alt afgørende for købsinteressen. En obligation med lavere kurs er skidt for boligejeren, men ikke for køberen.

»Der har længe været heftig jagt på afkast derude. Får en obligation en lidt dårligere rating, kan det være, at investorerne går efter den lille gevinst, der kan ligge i det,« siger cheføkonom i Realkredit Danmark, Christian Hilligsøe Heinig.

13.000 privatkunder hos Totalkredit skal have ny rente per 1. juli. Auktionerne holdes 11. og 12. maj.

Læs også