Serier

Udlændinge står bag stadig flere boligkøb i Danmark

Næsten hver 10. bolig i Danmark bliver købt af en familie med udenlandsk herkomst, viser en opgørelse fra EDC. Ifølge en boligekspert er årsagen, at flere udlændinge arbejder i Danmark.

Det brandvarme boligmarked
Ejendomsmægler Mette Hundahl Gravesen har solgt flere huse til østeuropæere i bl.a. Hanstholm. Foto: Marie Ravn

En støt stigende andel af boligkøberne i Danmark er familier af udenlandsk herkomst. Det vurderer landets største ejendomsmæglerkæde EDC.

Kæden har ud fra en stikprøve på 2.000 tilfældigt udvalgte handler analyseret boligkøberne i 2020, der blev et rekordår for handlen med huse og lejligheder herhjemme. Mens familier af udenlandsk herkomst i en årrække har stået bag ca. 6 pct. af alle boligkøb, anslår EDC, at denne gruppe sidste år stod for næsten et ud af 10 boligkøb i Danmark.

»Der er i høj grad tale om unge familier, som køber bolig og skaber liv i dele af landet, som ellers er truet af tilbagegang, lukning af skoler og tomme ejendomme,« siger Jan Nordmann, der er kommunikationschef i EDC.

Boligøkonomisk Videncenter, der som upartisk aktør indsamler data om boligmarkedet med det formål at kvalificere den boligøkonomiske debat, bekræfter udviklingen.

»At personer med udenlandsk herkomst nu i stigende grad går ind på ejerboligmarkedet, er bl.a. et resultat af, at indvandrere fra eksempelvis Østeuropa og Balkan kommer til landet med henblik på mere varigt ophold for at arbejde i eksempelvis byggeriet eller landbruget,« siger Curt Liliegreen, projektdirektør i Boligøkonomisk Videncenter.

Han peger på, at også efterkommere til indvandrere i højere og højere grad overtager danskernes traditionelle boligpræferencer i takt med stigende integration samt højere uddannelse og indkomst.

Østeuropæere udgør ifølge undersøgelsen fra EDC den største købergruppe med udenlandsk herkomst. Deres andel af alle køb er fra 2013 til 2020 vokset fra 1,1 pct. til 3,5 pct., viser EDC’s undersøgelse.

»Jeg kan lide at have mit eget, hvor der er en have, som børnene kan lege i, og hvor der ikke bor nogen ved siden af og ovenpå. Eget hus til familien er det bedste, man kan ønske sig,« siger Adrian Scutaru, som kommer fra Rumænien, og som sammen med ægtefællen og to børn netop har solgt deres hus i Hanstholm og er ved at renovere et større hus i byen, som de har købt og flytter ind i om få dage.

Deres gamle hus blev solgt til en familie fra Polen, og en af EDC’s lokale ejendomsmæglere i Thisted stod for begge handler.

»Mange østeuropæere kan lide at bo i Hanstholm og har råd til det. De er knap så kritiske som danskere, der køber bolig. Østeuropæere kan godt leve med et 10 år gammelt køkken, hvor unge thyboer skal have nyt køkken, nye gulve og stiller større krav,« siger Mette Gravesen, indehaver af mæglerforretningen EDC Jørgen Gravesen i Thisted.

Jeg kan lide at have mit eget, hvor der er en have, som børnene kan lege i.

Adrian Scutaru, rumænsk boligejer i Hanstholm

Landets næststørste ejendomsmæglerkæde Nybolig har også solgt flere boliger til folk med udenlandsk baggrund sidste år.

»Det er en tendens, som vi kan bekræfte, og vi vurderer, at vi kommer til at se endnu flere udlændige købe boliger i Danmark, fordi der er et stigende behov for udenlandsk arbejdskraft i bl.a. landbruget og byggeriet,« siger Thomas Hovgaard, kommunikationschef i Nybolig.

Ifølge EDC’s undersøgelse, hvor ejendomsmæglerkæden har rubriceret køberne ud fra deres navne, overtager østeuropæere boliger til i snit 1,4 mio. kr. mod godt 2 mio. kr. for resten af befolkningen. Det hænger sammen med, at østeuropæere primært bosætter sig i de billigere områder af landet.

Læs også
Top job