Serier

Dyrt it-koks for staten: 715.000 boligejere får skattefri gevinst på 800 mio. kr. i år

Boligejere har i 10 år betalt for meget i boligskat, men har stadig ikke fået en dato for, hvornår de får pengene tilbage.

Det brandvarme boligmarked
De boligejere, der har penge til gode hos Skat på grund af det eksisterende boligskattesystem, får en rente, der er så attraktiv, at mange formentlig vil foretrække at vente med at få pengene retur, mener chefkonsulent hos BDO, Henning Boye Hansen. Foto: Thomas Borberg

715.000 boligejere får en skattefri rentegevinst på 806 mio. kr. i år. Og gevinsten bliver større år for år.

Det er resultatet af, at det omdiskuterede boligskattesystem er forsinket fra 2021 til 2024, og gevinsten tilfalder de mange boligejere, der siden 2011 har betalt for meget i boligskat.

De har nu 13 mia. kr. til gode. Det skyldes, at boligskatterne har været ude af trit med virkeligheden siden 2011.

Boligejerne kan først få deres penge tilbage, når der er udsendt nye vurderinger. Til gengæld er de garanteret en årlig rente på 6,2 pct. og rentegevinsten er skattefri.

»Det vildeste med den skattefrie rente er, at den beregnes pr. påbegyndt år. De fleste boligejere tænker derfor sikkert, at vurderingsmyndighederne gerne må skynde sig langsomt med udsendelsen af de nye vurderinger,« siger chefkonsulent hos revisionshuset BDO Henning Boye Hansen.

En forudsætning for udbetalingen er, at der udsendes nye vurderinger. De første vurderinger skulle allerede være sendt ud, men i den finansielle sektor tvivler man på, at det sker. Samme tvivl har man hos BDO.

Reglerne bag den rekordhøje rente
  • 715.000 boligejere skal have ca. 13 mia. kr. tilbage, fordi de har betalt for meget i boligskatter i perioden 2011-2020.
  • De får 6,2 pct. i rente skattefrit af det skyldige beløb.
  • Det beskrives sådan i lov om i Lov om ændring af Ejendomsvurderingsloven fra 2018 (forkortet): »Det foreslås, at Ejendomsvurderingsloven ændres, så der skal ske forrentning af beløb fra tilbagebetalingsordningen - dvs. skematisk med 6,2 pct. per år i alle år.«

»Jeg anser det for udelukket, at tidsplanen holder. De første vurderinger vil formentlig blive sendt ud sidst på året. Det betyder, at vi skriver 2022 før de første penge kommer ud, og måske endda 2023 før de sidste kommer ud,« siger Henning Boye Hansen.

Den samlede udbetaling ender nok med i grove træk at svare til et års overskydende skat, men vil være fordelt på en meget mindre gruppe.

»Det bliver en fest for folk i provinsen,« konstaterer Henning Boye Hansen.

Langt hovedparten af de 715.000 boligejere bor nemlig i provinsen, og der er stor forskel på, hvor mange penge de har til gode. Boligejere i Odsherred, Vordingborg og Struer skal i gennemsnit have over 30.000 kr. tilbage, og det er før rentetilskrivning for 2021.

En skattefri gevinst på 6,2 pct. er fuldstændig uhørt i en periode, hvor de fleste ingen rente får på deres indeståender, og flere og flere skal betale for at have penge stående i banken.

Selv om renten er ekstraordinært attraktiv, vil udbetalingen af for meget betalt skat til de pågældende boligejere kunne give et tiltrængt økonomisk boost specielt i yderområderne.

Dansk Erhverv vurderer, at udbetalingen vil være et kærkomment tilskud til den enkeltes privatøkonomi. Kanaliseres halvdelen af pengene - altså 6,5 mia. kr. - ud i forbrug, vil det øge beskæftigelsen med 6.500, vurderer organisationens cheføkonom, Tore Stramer.

Regeringen har endnu ikke præsenteret en endelig plan for, hvornår vurderingerne sendes ud eller implementeringen af skattereformen. Skatteministeriet oplyser, at pengene til tilbagebetaling af skat samt renterne er indregnet i Finansloven.

Læs også
Top job