Privatøkonomi

Unge førstegangskøbere strømmede ud på boligmarkedet under coronakrisen

Landets største realkreditselskab oplevede den største kundetilgang blandt unge boligkøbere under krisen, mens en konkurrent melder om flere unge boligkøbere i København.

Artiklens øverste billede
Kristoffer Kærgård Kaspersen har købt sin første lejlighed og overtager den om 14 dage. Indtil da bor han midlertidig til leje på et værelse på Østerbro. Foto: Stine Bidstrup

Det er i særlig grad førstegangskøbere, der har stået bag den store fremgang på boligmarkedet under coronakrisen.

Det konkluderer landets største realkreditselskab, Nykredit, som for Finans har undersøgt alderen på de kunder, der har modtaget realkreditlån siden april sidste år.

SERIE: Boligkøberne står i kø og tømmer ejendomsmæglernes varelagre. Priserne tordner i vejret. I en ny artikelserie kortlægger Finans udviklingen på det brandvarme boligmarked og undersøger, om den er holdbar, eller om en ny boligboble er ved at blive pustet op.

»Det er tydeligt, at førstegangskøbere har haft en betydning. Der er kommet flere nye mennesker ind på boligmarkedet, og derfor er udbuddet af boliger udhulet så meget, som det er,« siger Mira Lie Nielsen, boligøkonom i Nykredit.

Nykredit, som ejer Totalkredit, registrerer ikke, om kunder er førstegangskøbere. Men realkreditselskabet har siden april sidste år haft den største vækst blandt kunder i alderen 18 til 29 år. De har optaget 21 pct. flere lån under coronakrisen end før. Næststørst fremgang har selskabet haft i aldersgruppen 30 til 39 år, hvor væksten er på 20 pct.

Da førstegangskøbere typisk er unge, og fremgangen har været størst her, er der ifølge Nykredit ingen tvivl om, at førstegangskøberne har stået bag en større andel af det samlede antal bolighandler under coronaen.

En forklaring kan ifølge en ekspert være, at forældrekøbte lejligheder er blevet solgt videre til børnene.

»Jeg forestiller mig, at mange forældre, der har foretaget forældrekøb, nu har solgt lejligheden videre til deres barn. Det er der god grund til, fordi man kan opnå en skattefri gevinst ved at sælge endog under ejendomsvurderingen. Denne vurdering er lige nu kunstigt lav, men den bliver snart sat markant op for præcis ejerlejligheder. Derfor gælder det om at sælge nu,« siger Curt Liliegreen, projektchef i Boligøkonomisk Videncenter.

Man starter i bunden og arbejder sig op. Sådan er flyttekæden.

Curt Liliegreen, projektchef i Boligøkonomisk Videncenter

Danske Banks realkreditselskab, Realkredit Danmark, har lavet en opgørelse, der viser, at dets udlån til unge er faldet marginalt på landsplan. Til gengæld fylder de yngste kunder mere i de dyreste områder – København, Frederiksberg og Gentofte. Her er de 18 til 29-åriges andel af det samlede udlån steget med 0,7 procentpoint.

»Vi ved ikke, hvorfor der har været den udvikling, men det er i sig selv interessant og overraskende, at der ikke er noget i tallene, der tyder på, at priserne er kommet så højt op, at de unge er priset ud af byerne. Det havde man umiddelbart forventet,« siger Christian Hilligsøe Heinig, cheføkonom i Realkredit Danmark.

Han er enig med Boligøkonomisk Videncenter i, at der kan skyldes flere videresalg fra forældre til børn.

»Forskellen mellem de offentlige vurderinger, der ikke rører på sig, og de faktiske priser er øget. Det kan øge incitamentet til at sælge videre, så det kan være en forklaring. Men vi ved dybest set kun, at tallene viser, at de unge boligkøbere stadig gør sig gældende på markedet,« siger Christian Hilligsøe Heinig.

Boligøkonomisk Videncenter peger på, at de unge formentlig først og fremmest tager sig af de »lavthængende frugter« i Hovedstaden.

»Vi må som udgangspunkt tro, at de unge køber de allerbilligste ejerlejligheder. Altså dem på 40 til 55 kvm i stueetagen, og at de lidt ældre, der sælger disse lejligheder, flytter videre og køber dyrere lejligheder eller huse. Man starter i bunden og arbejder sig op. Sådan er flyttekæden,« siger Curt Liliegreen.

Han minder om, at der, selvom det går stærkt på det københavnske boligmarked, fortsat er lejligheder, som er opnåelige for også unge mennesker.

En søgning på ejendomsmæglernes boligannoncehjemmeside, boligsiden.dk, afslører eksempelvis, at der lige nu er ca. 120 lejligheder udbudt til salg i København til under 2,3 mio. kr. Enkelte etværelses lejligheder på ca. 35 kvm koster endda mindre end 500.000 kr.

»Dem vil et ungt par kunne købe, selvom de ikke er rigmandsbørn, som får hjælp fra daddy. Det kan altså stadig lade sig gøre, selvom vinduet er ved at lukke,« siger Curt Liliegreen.


Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.