Privatøkonomi

Brandvarmt boligmarked har knækket flere års tendens

De seneste år er andelen af afdragsfrie lån steget meget mere end lån med afdrag, viser nye tal.

De afdragsfrie lån er igen på vej frem. Foto: Jens Dresling

De afdragsfrie realkreditlån har gjort comeback på det danske boligmarked det seneste år. Andelen af afdragsfrie lån har i flere år været faldende, men det seneste år er denne tendens blevet brudt.

I stedet er boligejerne søgt mod de afdragsfrie lån, viser nye tal fra Nationalbanken.

»Den store interesse for de afdragsfrie lån skyldes først og fremmest, at boligmarkedet er brandvarmt i øjeblikket, og at rekordmange boliger skifter hænder. Priserne er steget over størstedelen af landet, og da mange købere både har brug for et banklån og et realkreditlån, presser det efterspørgslen efter de afdragsfrie lån op. Det er nemlig sund fornuft at afdrage den dyreste gæld først,« skriver Lise Nytoft Bergmann, der er boligøkonom i Nordea Kredit, i en kommentar.

Ifølge Nordea Kredit er realkreditudlånet det seneste år steget med 58,8 mia. kr. Lån med afdrag tegner sig for de 11,8 mia. kr., mens de afdragsfrie lån har tegnet sig for 47 mia. kr. De nye realkreditlån med en afdragsfrihed på op til 30 år spiller også en rolle i udviklingen, lyder det.

»De kræver en belåningsgrad på maksimalt 60 pct. af ejendommens værdi, men som følge af de kraftigt stigende priser de seneste år, har stadig flere boligejere fået mulighed for at være med,« lyder det fra Lise Nytoft Bergmann.

I Totalkredit peger man på, at den samlede andel af lån med afdragsfrihed i øjeblikket ligger på 45,2 pct., hvilket er på niveau med foråret 2019.

»Stigningen er dog begrænset, og den kommer, efter at andelen har være faldet siden 2012, hvor afdragsfriheden var allermest udbredt,« skriver Sune Malthe-Thagaard, der er chefanalytiker i Totalkredit, i en kommentar.

Chefanalytikeren peger samtidig på, at andelen af lån med variabel rente er gået tilbage, mens lån med fast rente er gået frem. I øjeblikket udgør lån med variabel rente 27,7 pct., mens de for ca. syv år siden udgjorde 45 pct.

»Afdragsfrie lån er isoleret set mindre sikre end lån med afdrag, hvor du som boligejer jo termin efter termin gør din privatøkonomi mere modstandsdygtig, fordi du betaler af på gælden. Men boligejerne vælger altså stadig i stigende grad at eliminere renterisikoen ved at gå over i fast rente,« lyder det fra Sune Malthe-Thagaard.

Læs også