Privatøkonomi

Sporskifte på boligmarkedet: Flere unge vil bo tæt på naturen

Unge fylder mere og mere på boligmarkedet, og søgningen efter bolig foregår ikke længere kun i de store byer.

Artiklens øverste billede
Sabrina Pedersen og Sami Bousri bor på Vesterbro, men vil nu bo vest for Storebælt. Nærhed med naturen og frisk luft er drivkraften. Foto: Michael Drost-Hansen

Flere unge søger nu bolig ude på landet tæt på naturen. Frisk luft og muligheden for at blive helt eller delvist selvforsynende er drivkraften.

Der er tale om et markant skifte. Ifølge Danmarks Statistik flyttede 568 personer fra København til Bornholm i 2020. 414 flyttede den anden vej. For 10 år siden gik trafikken den modsatte vej.

Lidt over halvdelen af dem, der flytter på landet, er nu unge familier op til 39 år, vurderer ejendomsmæglerne.

SERIE: Boligkøberne står i kø og tømmer ejendomsmæglernes varelagre. Priserne tordner i vejret. I en ny artikelserie kortlægger Finans udviklingen på det brandvarme boligmarked og undersøger, om den er holdbar, eller om en ny boligboble er ved at blive pustet op.

På blot et år er antallet af salg i landkommunerne fordoblet i forhold til sidste år, viser nye tal fra Boligsiden.dk. Således blev der solgt 902 boliger på landet alene i april.

Totalkredit har siden april sidste år haft den største vækst blandt kunder i alderen 18 til 29 år. De har optaget 21 pct. flere lån under coronakrisen. De 30- til 39-årige har lånt 20 pct. mere.

Den udvikling er også tydelig i landområderne. En del af tilflytterne er ifølge EDC unge familier. Familierne vil leve et simplere liv med økologiske køkkenhaver og mere tid til børnene.

»Coronaen har givetvis bidraget til denne udvikling, men også klimabevidsthed og oplevelsen af, at distancearbejde fungerer og måske i et vist omfang giver højere livskvalitet, kan skubbe på tendensen,« siger kommunikationschef hos EDC Jan Nordmann.

Også i Aarhus er udviklingen tydelig. Det nyder man godt af i Odder Kommune, der ligger ca. 20 km fra Aarhus. I Odder er priserne langt lavere end i Aarhus, og den lille provinsby er ikke omfattet af de stramme låneregler, der gælder i storbyerne.

Det er især unge par fra Aarhus, som vil ud af lejlighederne og have mere plads og natur omkring sig, konstaterer Jan Munch Larsen, der Danboligs ejendomsmægler i Odder.

»Parrene er typisk et sted i deres liv, hvor de enten er tæt på at stifte familie eller har små børn. De er stort set alle sammen førstegangskøbere eller har solgt deres lejlighed i byen,« oplyser Jan Munch Larsen.

Et eksempel på det er Sabrina Pedersen og Sami Bousri. De bor i øjeblikket på Vesterbro, men er nu klar til at skifte adresse til Østjylland.

»Coronaen har virkelig sat gang i noget hos os. Vi vil gerne være i kontakt med naturen, og vi kunne godt tænke os at få en grund lidt for os selv,« siger Sabrina Pedersen.

At det er de unge, der flytter ud af byerne, er faktisk en ekstra bonus i landområderne, hvor der er mange nedslidte eller ældre boliger. Unge tilflyttere går typisk ikke efter de nyrenoverede boliger.

»De går tværtimod målrettet efter boliger, som de kan sætte i stand og sætte deres eget personlige præg på. I de gode tider vil vi ud og realisere vores drømme, og det oplever vi i høj grad, at de unge boligkøbere gør,« siger Jan Munch Larsen.

Ejendomsmæglerkæden Home har sammen med YouGov undersøgt, hvad boligkøberne prioriterer. 34 pct. vil nu have skov eller anden natur. 24 pct. vil bo tæt på vandet. I begge tilfælde er der tale om en stigning på 4 procentpoint i forhold til sidste år.

Udviklingen falder helt i tråd med, at danskerne i langt højere grad er begyndt at bruge naturen. Det afspejler sig også i det hektiske sommerhusmarked, mener Michael Dalsager, der kommunikationskonsulent i Home.

»Flere danskere vil bo med natur, skov, fjord eller hav tæt på,« siger Michael Dalsager.

Tendensen gør sig også gældende på ejerlejlighedsmarkedet. En altan er blevet endnu vigtigere for køberne.

»Flere søger lejlighed med altan. Her er også lidt luft og basis for en mikrohave. Det er et plaster på vores grundlæggende behov for at have grønt omkring os,« mener Michael Dalsager.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.