Privatøkonomi

Priserne fortsætter med at stige - nu er huse steget med mere end 15 pct. på ét år

Priserne på huse, ejerlejligheder og sommerhuse steg fra april til maj, viser nye tal fra boligsiden.dk.

På landsplan er huspriserne det seneste år steget med 22,2 pct. Foto: Joachim Adrian

Boligpriserne fortsætter med at stige, selv om de første tegn på, at aktiviteten på boligmarkedet er ved at stilne af. Priserne på huse og rækkehuse, ejerlejligheder og sommerhuse steg således med mellem 1,1 og 2,8 pct. på landsplan fra april til maj, viser nye tal fra Boligsiden.dk.

Det bringer den årlige prisstigning op på 15,7 pct. for huse og rækkehuse, for ejerlejligheder lyder den på 17,9 pct., mens sommerhuse er steget med 26,4 pct.

»Priserne på huse og ejerlejligheder er steget 13 måneder i træk, og bortset fra et lille dyk i priserne i slutning af 2020 er det samme sket for sommerhusene. Til forskel fra tidligere år har vi ikke oplevet den sædvanlige afmatning i løbet af vinteren, og derfor ser vi nu årlige prisændringer i denne størrelsesorden,« udtaler Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør hos Boligsiden, i forbindelse med de nye månedstal.

Huse Salgspris (kr. pr. kvm.) Ændring seneste måned Ændring seneste år
Region Hovedstaden 32.039 2,2 pct. 22,2 pct.
Region Midtjylland 14.176 0,3 pct. 11,4 pct.
Region Nordjylland 10.773 0,6 pct. 8,1 pct.
Region Sjælland 14.584 2,4 pct. 14,4 pct.
Region Syddanmark 11.534 1,5 pct. 12,7 pct.

Kilde: Boligsidens Markedsindeks

I Nykredit forklarer man bl.a. udviklingen med, at danskerne har udviklet en enorm appetit for boligkøb under tiden med corona. Derudover er der et andet element i ligningen. Det er udbuddet, som har været meget lavt.

»Når udbuddet af boliger at vælge imellem for de hungrende købere er så begrænset, som det fortsat er, så giver det prisstigninger. I et sælgers marked må køberne i højere grad acceptere at betale udbudsprisen, og flere vil endda være nødsaget til at komme med overbud for at sikre sig drømmeboligen,« skriver Mira Lie Nielsen, der er boligøkonom i Nykredit, i en kommentar.

Efter en periode, hvor boligmarkedet har sat den ene rekord efter den anden, har man i Nykredit en forventning om, at genåbningen vil lægge en dæmper på udviklingen.

Ejerlejligheder Salgspris (kr. pr. kvm.) Ændring seneste måned Ændring seneste år
Region Hovedstaden 45.492 1,4% 19,3%
Region Midtjylland 26.730 -0,2% 15,4%
Region Nordjylland 18.973 -1,5% 13,7%
Region Sjælland 18.291 1,4% 12,1%
Region Syddanmark 18.989 3,6% 15,9%

Kilde: Boligsidens Markedsindeks

»Vi har fra andre statiskker set, at antallet af bolighandler er begyndt at dale, at udbuddet af lejligheder og sommerhuse til salg så småt er begyndt at stige, og at antallet af fremvisninger også har fået pil ned. Det er tegn på, at en afkøling af boligmarkedet kan være på vej,« lyder det fra Mira Lie Nielsen.

»Det er samtidig en kærkommen udvikling, som gerne må fortsætte de kommende måneder, da hus- og ejerlejlighedspriserne har fået lige lovlig høj fart nogle steder i landet,« lyder det videre fra Mira Lie Nielsen.

Det seneste år er priserne på huse og rækkehuse steget med 22,2 pct. i Region Hovedstaden, mens ejerlejlighederne samme sted er steget med 19,3 pct.

»Vi forventer, at de færre handler og det stigende udbud i kobling med nylige rentestigninger gradvist tager trykket af prisernes himmelflugt, og at den månedlige prisvækst vil aftage resten af 2021. Størstedelen af prisvæksten har i vores optik allerede fundet sted, og når vi rammer 2022, forventer vi betydelig mere moderat prisvækst,« lyder det fra Mira Lie Nielsen.

Læs også