Privatøkonomi

Her er de store vindere af den vilde prisfest på boligmarkedet

Boliggevinster er skattefrie. Og gevinsterne har været ekstraordinært store de seneste år.

Jo dyrere, jo bedre.

Sådan er den måske lidt overraskende logik på boligmarkedet. For ejere af dyre huse har fået en milliongevinst på blot et år. Så meget er boligpriserne steget.

Det seneste år er prisen på et gennemsnitligt hus på 140 kvm steget med 317.000 kr. Tallet dækker over store geografiske forskelle. I København er prisstigningen på 1,4 mio. kr., mens husejerne i Nordjylland har opnået en gevinst på knap 200.000 kr.

Mange køber den dyrest mulige bolig, de har råd til. Derved bliver den månedlig ydelse udslagsgivende for boligvalget. Det kan dog være sundt også at overveje, hvor stort et beløb, man rent faktisk gældsætter sig for,« siger Lise Nytoft Bergmann, der er chefanalytiker i Nordea Kredit.

Når et gennemsnitligt hus er steget med 317.000 kr. alene det seneste år, giver det stof til eftertanke, mener hun.

»Hvis man overvejer hvor mange måneder, man skal spare op, før det beløb ligger i sparegrisen, sætter det tingene lidt i perspektiv. Det er vildt mange penge, der er tale om,« konstaterer Lise Nytoft Bergmann.

Gevinster ved boligsalg er skattefrie. Dermed har en københavnsk boligejer haft en skattefri gevinst hver måned på knap 120.000 kr. på blot et år.

Og det er ikke en teoretisk gevinst. Huse i København bliver revet væk, så gevinsten kan hurtigt realiseres.

Det går så stærkt i øjeblikket, at specielt førstegangskøbere skal tænke sig godt om. Nye lånestramninger i storbyerne og den kommende boligskattereform kan få store konsekvenser negative konsekvenser for de købere, der er gået lige til grænsen af, hvad deres økonomi kan bære.

BRANCHENYT
Læs også