Privatøkonomi

Boligejere skal vænne sig til højere renter: F5-lånet får rentehug

Vi skal vænne os til, at de 30-årige boligrenter kommer til at ligge på 1,5 pct. eller derover.

Det amerikanske aktiemarked synes ustoppeligt. Det kan man ikke sige om renteudviklingen, der er ved at vende. Det har allerede smittet af på danske boliglån. Foto: Lucas Jackson/Reuters/Ritzau Scanpix

Danske boligejere skal vænne sig til højere renter. Så klar er beskeden fra Danmarks største realkreditinstitut, Totalkredit.

Renten på lån med fast rente er steget fra 0,5 til 1,5 pct. siden nytår. Hidtil er flekslånene gået nogenlunde fri, men nu er renten på F5-lån gået fra at være negativ til at ligge omkring et rundt 0.

F5-lånene er groft sagt mere påvirkelige af bevægelserne i de lange renter, mens F1- og F3-renterne stadig mases i negativt territorium af Den europæiske Centralbank, ECBs lempelige pengepolitik.

Banken støvsuger simpelthen markedet for korte obligationer.

En af forklaringerne på de stigende renter skal findes i USA. Fredag kom der en ny arbejdsmarkedsrapport, der overgik alles forventninger. Det ses som en bekræftelse på, at det går bedre for amerikansk økonomi end forventet. Det samme gør sig gældende for økonomien i Europa.

»Det har fået investorerne til at spekulere i, at den amerikanske nationalbank vil begynde at neddrosle opkøbene af obligationer, og det sender renterne op allerede nu,« siger Totalkredits chefanalytiker, Sune Malthe-Thagaard.

De stærke jobtal vil i sig selv ikke få den store effekt på renten for danske boligejere nu og her.

»Men det bekræfter udsigten til en strammere pengepolitik i USA fra årsskiftet,« siger Sune Malthe-Thagaard.

At der er kommet gang i økonomien er godt nyt for amerikanerne, men gavner også danske økonomi.

»Til gengæld betyder det, at boligejerne og køberne skal vænne sig til den rentestigning, vi allerede har set i år,« konstaterer Sune Malthe-Thagaard.

Læs også