Boligpriserne er braget op i Europa: Så højt ligger Danmark på listen
Prisstigningerne på tværs af EU har ramt det højeste niveau siden 2007, viser nye tal.
Prisfesten på det danske boligmarked under coronakrisen har været så voldsom, at den har bragt os ind på en andenplads i hele EU. Faktisk er det kun i Luxembourg, at prisstigningerne har været større, viser tal fra Eurostat.
I første kvartal lød den årlige prisstigning i Luxembourg på 17 pct., mens priserne herhjemme ifølge Eurostat steg med 15,3 pct. Tredjepladsen går til Litauen, hvor priserne steg med 12 pct.
»Her skal man huske på, at det hverken er godt at ligge øverst eller nederst i feltet, idet man hverken ønsker, at boligmarkedet skal løbe for hurtigt, så priserne presses unaturligt højt op eller, at boligmarkedet skal løbe langsomt og gå i stå med faldende boligpriser som konsekvens,« skriver Mikkel Høegh, der er boligøkonom i Jyske Bank-koncernen, i en kommentar.
Opgørelsen fra Eurostat viser, at prisstigningerne ikke har været koncentreret om en lille håndfuld lande. Boligpriserne steg således over en bred kam, og det trak EU-snittet op på 6,1 pct. Det er den højeste årlige stigning siden 2007. Altså året inden finanskrisen for alvor kom buldrende.
»Den høje interesse for huskøb er således ikke et dansk fænomen. Der er gang i boligmarkedet rundt omkring i Europa,« lyder det fra Mikkel Høegh.
De seneste tal fra Danmarks Statistik viser, at huspriserne steg med 1 pct. i april, mens priserne på ejerlejligheder steg med 0,2 pct. Ser man på stigningen fra april sidste år og frem til april i år, steg huspriserne med 15,5 pct., mens ejerlejligheder steg med 14,8 pct. i pris i samme periode.
Denne statistik fra Danmarks Statistik går tilbage til 2006, og kun én gang tidligere i statistikkens historie er der blevet registreret en højere årlig prisstigning. Det var i marts i år. Her viste den, at huspriserne var steget med 17 pct. det seneste år.
På det seneste er der kommet flere og flere og flere tegn på, at aktiviteten på boligmarkedet er faldende, og at der bliver skabt en bedre balance mellem udbud og efterspørgsel.