Privatøkonomi

Aktiemarkederne ramt af store fald: »Der var ikke nogen steder at gå i læ«

Mandag faldt aktiekurserne som følge af frygten for deltavariantens indvirkning på væksten, lyder det fra Sydbank.

Mandag blev aktiemarkederne verden over malet røde. Foto: Brendan Mcdermid

Uroen er tilbage på aktiemarkederne, som i gårsdagens handel blev malet røde. Både i Europa og USA blev enkelte indeks kastet ud i de største fald i 2021.

Det gælder f.eks. det amerikanske Dow Jones-indeks, som dykkede med 2,09 pct., og det europæiske Europe Stoxx 50-indeks faldt med 2,66 pct.

»Der var ikke nogen steder at gå i læ i går. Det var en risk off-dag. Men det er også meget lang tid siden, at vi har haft en større korrektion. Markederne er blæst derudaf, og det hører til sjældenhederne med så lange perioder uden korrektioner,« siger Jacob Pedersen, der er aktieanalysechef i Sydbank.

Aktieanalysechefen pegede tidligere på sommeren i en analyse på, at man ikke kunne udelukke en sommerkorrektion. Men det, der skete i går, havde han alligevel ikke forestillet sig. Det var nemlig ikke kun på, aktiemarkederne, at uroen kunne aflæses.

De lange renter faldt nemlig også. I USA faldt renten på 10-årige amerikanske statsobligationer kraftigt fra et niveau omkring 1,3 pct. til omkring 1,2 pct., hvilket er det laveste niveau siden februar.

»For mig at se er det en frygt for, at det opsving, som aktiemarkedet begyndte at lægge op til i november, da nyheden om vaccinerne kom, ikke bliver så godt. Vi så markante rentefald i går, og det var ikke en del af min drejebog,« siger Jacob Pedersen.

Frygten for, at økonomien ikke udvikler sig som ventet, skyldes deltavarianten, lyder det fra Jacob Pedersen. Men hvorfor faldene præcist kom i går, er vanskeligt at sige.

»Deltafrygten har vi kendt til i nogle uger. Så det er nok også udtryk for, at vi er i et likviditetstyndt marked,« siger han.

Mandagens uro kan blive startskuddet til en mere urolig periode på finansmarkederne, lyder vurderingen.

»Nu kommer der flere regnskaber, og det vil være med til at give en retning. Men mange investorer har positioneret sig til en cyklisk optur, og de er nu blevet forskrækkede. Og der er en voldsom mismatch mellem den ventede vækst og renteniveauerne. Samtidig bliver det efter en meget lang optur lettere for aktieinvestorerne at se spøgelser« siger Jacob Pedersen.

Læs også