Barsel kan koste millioner: Sådan ruster du dig økonomisk
Gode råd er dyre - men det er barsel også. Privatøkonom Camilla Schjølin Poulsen fra Nykredit har samlet sine bedste råd til at holde sig økonomisk oven vande efter familieforøgelsen.
Barselsorlov har været et diskuteret emne i mange år - især efter EU udstedte et direktiv om to måneders øremærket barsel til mænd. Og med god grund. Det kan nemlig være rasende dyrt for kvinder at holde hele deres barsel. I mange tilfælde koster det i millionklassen.
Det fortæller Eva Svavars, forkvinde i interesseorganisationen Kvindeøkonomien, til Berlingske.
»Vi har regnet ud, at man som kvinde investerer – eller går glip af – mellem en halv og 1,5 millioner kroner pr. barsel afhængig af uddannelsesniveau og jobfunktion. For en kvindelig advokat kan det løbe op i mange flere penge,« siger hun til avisen.
Tager kvinder den fulde barsel går de nemlig glip af ikke bare løn, men også f.eks. forfremmelser, der koster på den lange bane. Faktisk viser en undersøgelse fra Københavns Universitet, at mens første barn som regel ikke koster på mandens lønkonto, så kan kvinden se frem til at tabe 20 pct. i lønindkomst. Og det kan tage op til 10 år at få rettet op på lønnen efterfølgende.
Men der er heldigvis råd at hente, hvis man frygter for sin økonomi op til barsel.
Berlingske har også snakket med Camilla Schjølin Poulsen, der er privatøkonom i Nykredit, om, hvordan man kommer helskindet igennem sin barsel uden at lide alt for store tab. Og hun har samlet seks gode råd til vordende mødre:
- Lønforhandling. Det kan være en god idé at bede om en lønforhandling inden barsel, der kan sikre en lønstigning.
- Snak med leder. Vis, at du er engageret og har lyst til at komme tilbage på arbejde efter endt barsel.
- Husk fordelene. Mange vender tilbage mere effektive og med fornyet energi efter barsel. Det skader ikke at nævne for en leder.
- Regn på det økonomiske tab. Tag en snak med din partner om, hvordan I bedst kompenserer for den lavere indkomst.
- Overvej deltid. Overvej, om det overhovedet er nødvendigt. Det koster både penge, pension og i nogle tilfælde forfremmelser.
- Husk pensionen. Lav eventuelt en aftale med din partner om f.eks. en pensionsægtepagt eller om fortsat at indbetale uforandret til pensionsordningen.