Privatøkonomi

Presset på verdens største teknologiselskaber vokser: Et årtis uhæmmet vækst kan lakke mod enden

Verdens største teknologiselskaber er under pres. Ikke fra konkurrenter, men fra lovgivere.

Efter at have fejet al modstand af banen siden finanskrisen står verdens største teknologiselskaber nu foran deres hidtil største udfordring i form af stigende modstand fra lovgivere.

Politikere i Kina, Europa og USA er ifølge bl.a. bankerne UBS, Citigroup og Nykredit i færd med at gennemføre nye indgreb, der kan stække selskabernes vækst og ramme deres aktiekurser. Samtidig truer en global skatteaftale i den internationale samhandelsorganisation OECD med at sende deres skattebetalinger i vejret.

»De er blevet så store, at størrelsen efterhånden er blevet en hindring for dem. Jo mere de fylder, jo mere opmærksomhed bliver der skabt om dem,« siger Frederik Engholm, chefstrateg i Nykredit.

»Presset kommer efterhånden fra alle sider,« fortsætter han.

Amerikanske Facebook, Apple, Amazon, Microsoft og Alphabet, som ejer Google, – også kaldet FAAMG-selskaberne – havde ved udgangen af juni en samlet markedsværdi på omtrent 8.000 mia. dollars (næsten 50.000 mia. kr. eller omtrent 25 gange det danske bruttonationalprodukt) ifølge MSCI.

De tegnede sig for 12 pct. af den samlede værdi af det globale indeks ACWI’s næsten 3.000 selskaber og 21 pct. af værdien af 627 selskaber i det brede indeks MSCI USA.

Værdien af deres kinesiske pendanter, Tencent Holdings og Alibaba Group, udgjorde på det tidspunkt næsten en tredjedel af det toneangivende indeks MSCI China.

Koncentrationen af magt og erkendelsen af, at markedet måske ikke længere er i stand til at tøjle deres vækst og adfærd, har samlet lovgivere i EU og begge fløje i den amerikanske kongres i en sjælden fælles front.

På topmødet mellem EU og USA i juni lancerede man et handels- og teknologiråd, der bl.a. skal koordinere indsatsen mod de store teknologiselskaber.

EU er – anført af Tyskland og Frankrig – på trapperne med sin egen ”Retsakt om Digitale Markeder”, der med skrappe sanktionsmuligheder skal tvinge de store selskaber, som styrer adgangen til internettet, til at »opføre sig rimeligt.«

I USA dukkede der i juni mere end fem nye lovforslag op, der med opbakning fra både republikanere og demokrater bl.a. giver myndighederne mulighed for at tvangsopløse selskaberne, hvis de udøver monopolmagt.

Endelig kastede centralbankernes centralbank, Bank of International Settlement, sig ind i kampen i starten af denne måned med et forslag om at regulere teknologigiganterne lige så strengt som banker.

En global skatteaftale, som ventes endeligt indgået blandt 130 lande i OECD måske allerede i år, kan ifølge Bloomberg fordoble den effektive selskabsskat for nogle af FAAMG-selskaberne, uanset hvor de sender deres indtægter hen.

I Kina er man på det seneste gået endnu hårdere til værks.

Tencents aktiekurs er faldet 40 pct. siden midten af februar, efter at kinesiske myndigheder bl.a. nægtede selskabet at købe et par mindre rivaler og har begrænset selskabet på markedet for spil til børn for at mindske deres afhængighed.

Alibaba er faldet omtrent 28 pct. i samme tidsrum, ifølge storbanken UBS bl.a. som følge af usikkerhed om selskabets fremtid efter at de kinesiske myndigheder sidste år bl.a. spolerede børsnoteringen af selskabets betalingsløsning Ant.

Selskabets karismatiske medstifter og formand, Jack Ma, forsvandt i november og var væk i flere måneder, kort efter at han udtalte sig kritisk om det finansielle system i Kina.

Det er ifølge Ib Fredslund Madsen, chefstrateg i Jyske Bank, usikkert om de amerikanske selskaber vil opleve lignende kursdyk, hvis skruen strammes.

Markedet har dog slet ikke taget højde for eventuelle stramninger i priserne på selskaberne, mener han. Dertil kan selv mindre kursfald give gevaldige bølger på de globale aktiemarkeder, mener han.

»Det, som sker i Kina, illustrerer, hvad der er den største udfordring for de store teknologiselskaber og deres aktionærer lige nu, nemlig regulering. Selskaberne er supergode til at rulle deres forretning ud, men netop derfor kan reguleringen blive deres største udfordring de kommende år,« siger Ib Fredslund Madsen.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.