Nybolig: Ingen udsigt til faldende boligpriser
Selvom aktiviteten på boligmarkedet er en smule på vej ned, påvirker det ikke boligpriserne, fortæller Nybolig.
Mens regeringen pønser på, om den skal gribe ind over for det brandvarme danske boligmarked, har den seneste tid budt på lavere prisstigninger og et større udbud.
Men ifølge ejendomsmæglerkæden Nybolig er boligmarkedet langt fra kølet så meget ned, at det har en betydende påvirkning på boligpriserne.
»Selvom boligudbuddet er stigende, hvilket er meget positivt, er vi stadig der, hvor vi mangler boliger. Ikke kun til salg i vores forretninger, men generelt bliver der ikke bygget nok i forhold til den efterspørgsel, der er og den befolkningsudvikling, vi er vidner til,« siger Peter J. Mattsen, adm. direktør i Nybolig, i en pressemeddelelse.
På baggrund af tal fra Boligsiden har Nybolig regnet sig frem til, at siden april er priserne på ejerlejligheder steget knap 2 pct., mens priserne på hhv. sommerhuse og villaer er steget 5,7 pct. og 3,3 pct.
Det er især i og omkring de store byer, at Nybolig ser de fortsatte høje prisniveauer.
»Knapheden på boliger i og omkring de store byer, hvor rigtig mange gerne vil bo, gør at det er svært at se, at priserne vil falde. Samtidig har der siden finanskrisen været et efterslæb på nye boliger,« siger Peter J. Mattsen.
Finans Danmark har torsdag morgen offentliggjort tal for tilbuddet af realkreditlån i juli. Ifølge Finans Danmark indhentede danskere på boligjagt 7.804 tilbud på nye realkreditlån i juli.
Til sammenligning er der i gennemsnit blevet indhentet omkring 7.650 lånetilbud til boligkøb i juli, siden statistikken begyndte i oktober 2017.
»Selvom vi danskere har været på sommerferie, har vi ikke taget fri fra boligmarkedet. Danskernes interesse for at skifte deres eksisterende bolig ud med en ny eller købe et sommerhus er fortsat lidt højere sammenlignet med de seneste års somre,« siger Ane Arnth Jensen, viceadm. direktør i Finans Danmark, i en pressemeddelelse.
I juni anbefalede Det Systemiske Risikoråd, at boligejernes mulighed for at optage afdragsfrie boliglån skal begrænses. Rådet har henstillet til regeringen, at de danske boligejere ikke skal kunne optage afdragsfrie boliglån, hvis deres belåningsgrad ligger over 60 pct.
»Initiativets primære sigte er at gøre boligejerne mere robuste og derigennem også øge robustheden af banker og realkreditinstitutters balancer. Rådet vurderer, at det fremlagte tiltag adresserer systemiske risici på de segmenter af boligmarkedet, hvor der især er tegn på risikoopbygning,« lød det i en pressemeddelelse fra Det Systemiske Risikoråd.
Regeringen har tre måneder til at tage stilling til rådets henstilling, som altså blev afleveret i juni, hvorfor regeringens svar senest skal komme i september. Hvis ikke regeringen vælger at følge henstillingen, skal den begrunde sit valg.