Privatøkonomi

Efter store stigninger: Nu vakler fundamentet under de globale aktiemarkeder

Aktiemarkedet er løbet meget stærkt de seneste måneder, og nu risikerer virkelighedens problemer med delta-variant og en strammere pengepolitik at indhente det, advarer strateger.

Artiklens øverste billede
Aktiemarkedet kan være på vej ind i en periode med skuffelser. Foto: AP/New York Stock Exchange

De globale finansmarkeder går efter en lang sejrstime nogle meget usikre uger i møde.

Trods imponerende regnskabstal fra virksomheder i både USA og Europa, er det globale ACWI-aktieindeks faldet en smule de seneste dage. Det kan, sammen med andre varsler, ifølge strateger være tegn på, at markedet viser træthedstegn.

»Vi har set et aktiemarked, der har hamret derudad, og det er meget lang tid siden, der har været en korrektion. Det gør risikoen for kursfald større,« siger Jacob Pedersen, aktieanalyseschef i Sydbank.

ACWI er steget næsten 30 pct. det seneste år – alene i 2021 har gevinsten været på omtrent 18 pct. Siden starten af 1988 har det årlige afkast i snit ligget på 8,5 pct.

Opbremsningen skyldes ifølge strateger bl.a., at investorer nu endelig står over for de længe ventede stramninger i den amerikanske pengepolitik, som ifølge Nordea måske allerede annonceres i næste måned.

Færre opkøb i obligationsmarkedet fra centralbankernes side kan ifølge bl.a. Danske Bank og amerikanske Citigroup sende globale renter kraftigt opad og suge penge ud af aktiemarkedet.

Samtidig truer den eskalerende kamp mod den smitsomme delta-variant med at tage noget af saften ud af opsvinget. Det gør de makroøkonomiske udsigter mere usikre end ventet for blot en måned siden.

Amerikanske Goldman Sachs nedjusterede forleden sit vækstskøn for USA – verdens største økonomi - mens schweiziske UBS i denne uge sænkede sit skøn for Japan.

I begge tilfælde skyldtes det bekymringer omkring delta-variantens indflydelse på forbrugernes og virksomhedernes humør og adfærd.

Smitten spreder sig også hurtigt i Kina, verdens næststørste økonomi, som slår igen ved at lukke flere og flere byer ned.

»Du har haft et ekstremt stærkt løft i aktierne, hvor det hele bare er kørt en vej, og nu kommer de her historier. Man nærmer sig også en afslutning på perioden med gratis penge, og så er det naturligt man bliver nervøs,« siger Lars Skovgaard Andersen, strateg hos Danske Bank.

Tvivlen kommer efter en lang periode uden såkaldte korrektioner, som er korte kursfald på mellem 5 pct. og 15 pct. De giver markederne mulighed for at starte på nye opsving med mere selvsikkerhed og med udgangspunkt i billigere priser.

Markedet har de seneste uger fundet sikker grund i nogle meget solide regnskaber for andet kvartal i både Europa og USA, hvor langt flere selskaber end normalt slog markedets forventninger.

Selskabernes egne forventninger til den kommende regnskabssæson er ifølge Nordea også betydeligt mere optimistisk end normalt.

Men ifølge amerikanske Citigroup kan selskaberne ikke blive ved med at overraske i samme tempo, og markedet læner sig derfor op ad en skuffelse.

Mange globale investorers syn på bl.a. fremtidige indtjeninger og økonomi ligger ifølge de seneste målinger fra Citigroup stadig i, hvad banken kalder det »euforiske« spektrum.

Forventningerne har nu ligget der så længe, uden at det har udløst en større korrektion, at det snart overgår perioden op mod IT-boblen i 2000, bemærker Tobias Levkovich, chefstrateg hos Citigroup i en note i denne uge.

»Vi regner med, at noget snart må give efter. Vi regner ikke med, at vi er fanget i en stor aktieboble som i 1999 og 2000, men der er mindre områder af markedet, der helt sikkert snart står overfor regnskabets time. Derfor lyder et fald i markedet på 10 pct. rimeligt,« skrev han i en note i denne uge.

Citigroup regner med, at aktierne i amerikanske S&P 500 ligger lavere i midten af 2022, end de gør i dag.

Endelig kommer udfordringerne i en sommerperiode, hvor handelsvolumen på markederne er lav, hvilket ifølge strateger kan forstærke eventuelle udsving.

Man kan b.la. se nervøsiteten stige i det såkaldte VIX-indeks, der måler investorernes forventninger til udsving i optionsmarkedet.

Efter at have ligget stabilt i flere måneder – hvilket indikerer en klippefast tro på kursudviklingen - og efter at have ramt nogle af de laveste værdier siden før pandemien forleden, så er indekset steget flere dage i træk.

Nu ligger det på omkring de højeste niveauer siden maj.

I følge Lars Skovgaard Andersen er det bl.a. fordi nogle optioner udløber i netop disse dage, men det drejer sig også om at markedet er blevet mere nervøst de seneste dage.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.