»Det er tiltrængt«: Prisstigninger på boliger har ramt det laveste niveau under corona
Ifølge nye tal fra Boligsiden stod priserne på huse og ejerlejligheder nærmest stille i august.
Det danske boligmarked har næsten trukket håndbremsen, efter at det under det meste af coronakrisen har ligget i overhalingsbanen. I hvert fald hvis man ser på prisudviklingen i august. Her steg huspriserne på landsplan med 0,3 pct., mens priserne på ejerlejligheder steg med 0,1 pct.
»Det er tilsyneladende slut med store prisstigninger på boligmarkedet i denne omgang. I hvert fald har vi i noget tid set, at priskurven er fladet ud, og at prisstigningerne måned for måned er et godt stykke under én procent. I august har vi så set, at huspriserne blot er steget 0,3 procent, og at priserne på ejerlejligheder og sommerhuse er steget endnu mindre. Det er status quo,« udtaler Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør hos Boligsiden, i en pressemeddelelse.
For huse er der tale om den mindste månedlige prisstigning siden april 2020. Det viser nye tal Boligsidens markedsindeks for august. For ejerlejligheder er det anden måned i træk med en så lav stigning i prisen, og man skal tilbage til maj 2020 for at finde et tilsvarende lavt niveau, lyder det fra Nordea.
»Det er tiltrængt, at boligmarkedet bremser op. Priserne er steget kraftigt under corona, og det siger sig selv, at det ikke kan blive ved, da danskernes løn ikke er steget tilsvarende. Lige nu tyder det på, at vi får en blød landing på boligmarkedet, og det er faktisk en rigtig god nyhed,« lyder det i en kommentar fra Lise Nytoft Bergmann, boligøkonom i Nordea Kredit.
I Nordea Kredit peger man på, at det ikke kun er i forhold til prisudviklingen, at tallene peger i retning af en opbremsning på boligmarkedet. Det samme gør sig gældende, hvis man ser på størrelsen på de prisnedslag, der skal til for at få handlen til at glide igennem.
I august lå det gennemsnitlige procentvise nedslag for huse på 2 pct. Det er det største i fem måneder, påpeger man i Nordea Kredit. På markedet for ejerlejligheder landede det gennemsnitlige procentvise nedslag på 1,7 pct., og det er det højeste niveau i år.
»Vi står på tærsklen til efteråret, og hvis tingene går som de plejer, og pandemien ikke blusser op, kan vi forvente små prisfald i den kommende tid. Det er nu engang nemmere for køberne at gå hårdt til sælgerne, når haven eller gården slumrer i grå og brune nuancer, og når det er elektriske pærer og ikke solskin, der lyser rummene op. Man lader sig ikke så let rive med af stemningen, og det får normalt nedslagene til at stige og priserne til at falde en lille smule i et roligt marked. Sådan forventer vi også, at det vil gå i år,« lyder det fra Lise Nytoft Bergmann.
Ser man på prisudviklingen de seneste 12 måneder, er huspriserne på landsplan steget med 13,4 pct. Ejerlejligheder er i samme periode steget med 13,8 pct.