Privatøkonomi

Årets julegave til tusindvis af fjernvarmekunder: Et solidt prishop i 2022

Mange gasfyrede fjernvarmeværker er netop nu i gang med at varsle om næste års varmepris. I f.eks. Ringkøbing står 4.650 varmekunder til et prishop på i værste fald 7.700 kr.

Artiklens øverste billede
Fjernvarme har de senere år generelt været synonym med billig varme. Men for kunder koblet på gasfyrede værker kan 2022 gemme på prisstigninger. Arkivfoto: JP

Den eksploderende gaspris kan ende med at sætte sig i hundredtusinder af fjernvarmekunders varmeregning.

I Ringkøbing har det lokale fjernvarmeværk netop meddelt de 4.650 tilsluttede forbrugere, at næste års varmeregning risikerer at vokse med knap 7.700 kr. for en typisk varmekunde.

»Vi har ikke noget at sige. Vi kan bare tage imod,« siger Martin Halkjær Kristensen, direktør i Ringkøbing Fjernvarmeværk, om gasprisen, der det seneste år er mangedoblet.

Lige nu ser det voldsomt ud for nogle værker, mens andre – f.eks. værker der fyrer med biobrændsel og affald – ikke oplever en stigning i varmeprisen.

Kim Behnke, udviklingschef i Dansk Fjernvarme

Men det er ikke kun fjernvarmekunder i Ringkøbing, som risikerer at komme i klemme den galopperende gaspris.

Mange af landets fjernvarmeværker anvender nemlig gasmotorer til at producere varme. Det skønnes, at op mod 500.000 af landets 1,7 mio. fjernvarmekunder helt eller delvist får varme fra afbrænding af gas.

»Og det her rammer jo hele branchen,« siger Martin Halkjær Kristensen.

Meldingen går igen i Dansk Fjernvarme, der er talerør for landets ca. 400 fjernvarmeværker.

»Lige nu ser det voldsomt ud for nogle værker, mens andre – f.eks. værker der fyrer med biobrændsel og affald – ikke oplever en stigning i varmeprisen,« siger udviklingschef Kim Behnke.

Også værker, der er hoppet med på den grønne omstilling og har installeret eldrevne varmepumper, risikerer at skulle hæve priserne. Årsagen er, at elprisen også er rekordhøj for øjeblikket.

»I værker med varmepumper sidder man i de her dage og bider kuglepenne i stykker, fordi elprisen nu er så høj, at det ødelægger hele fidusen ved at skifte til varmepumper,« siger Kim Behnke.

Fælles for både gas- og eldrevne værker er imidlertid, at selv om priserne stiger nu, så vil varmekunderne først mærke noget til en eventuel regning næste år.

Priserne for den nuværende fyringssæson er nemlig allerede meldt ud og vil – uagtet de rødglødende el- og gaspriser – gælde perioden ud.

Men har værkerne vinteren igennem betalt mere for energien, end der er kommet i kassen fra forbrugerne, vil hullet blive lukket med næste års varmeregninger, ligesom der også skal købes nye energiforsyninger ind til næste år til – som markedet står her og nu – en højere pris.

Alt sammen er det medvirkende til, at Ringkøbing Fjernvarme har varslet et prishop til varmekunderne på i værste fald 7.700 kr. for varmeåret 2022.

»Men vi håber selvfølgelig, at stigningen ikke bliver helt så høj, når det kommer til stykket,« siger Martin Halkjær Kristensen og glæder sig i den forbindelse over, at værkets varmepris i dag ligger lavt.

»Vi har generelt været vant til, at tingene bare er gået bedre og bedre. Derfor rammer det her selvfølgelig ekstra hårdt. Eneste trøst er, at de fleste værker, der bruger naturgas, vil opleve samme udvikling,« siger den vestjyske fjernvarmedirektør.

I Dansk Fjernvarme peger Kim Behnke på, at den øjeblikkelige situation bør være en øjenåbner for bl.a. politikere, der presser på for en grøn omstilling alene baseret på grøn strøm

»Fortællingen i dag er, at flere vindmøller kan redde alt. Men nu ser vi bare, at når de står stille, så står alt stille. Vi har jo set dage, hvor kilowatt-time-prisen har været over 1,00 kr. 24 timer i træk. Det er jo vanvittigt. Derfor viser det her bare, at den politiske drøm om kun at satse på vindmøller, den dur ikke,« siger Kim Behnke.

Et kig på den nordiske elbørs, Nord Pool, viser, at september tegner til at sætte historisk månedsrekord, når det gælder elprisen på det danske marked, mens gasprisen år til år har oplevet en stigning i niveauet 500-600 pct.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.