Privatøkonomi

Bet for førstegangskøbere: Prisen på 10 års afdragsfrihed er fordoblet siden januar

Flere boligejere vælger lån med afdragsfrihed. Men det er ikke så attraktivt som tidligere.

Artiklens øverste billede
Specielt i storbyerne er afdragsfrihed populært, men det er blevet langt dyrere i løbet af 2021.

Førstegangskøbernes yndlingslån er blevet dobbelt så dyrt på blot ni måneder. Allerede i denne uge forventer Jyske Realkredit at kunne tilbyde 2 pct.-lån med 10 års afdragsfrihed.

I januar kunne boligejere og købere sikre sig et 0,5 pct.-lån, men siden er renten altså steget til 2 pct. Det betyder en fordobling af den månedlige ydelse efter skat. I dag skal man betale 1.898 kr. for hver mio. kr., der lånes. I januar kunne man slippe med ca. det halve.

»Førstegangskøberne vil blive ramt. For dem er lånet med fast rente og 10 års afdragsfrihed det mest brugte,« siger afdelingsdirektør i Jyske Realkredit, Mikkel Høegh.

Jyske Realkredit og Realkredit Danmark meddelte mandag fondsbørsen, at de er klar med 2 pct.-lånet. Totalkredit og Nordea Kredit har allerede lånet liggende.

I forvejen er 2 pct.-lånet med 30 års afdragsfrihed åbnet.

For at åbne et nyt lån, skal realkreditinstitutterne reelt regne sig frem til, om det kommer under kurs 100 eller ej. Først når det kommer i markedet, kan realkreditinstitutterne få en sikker kurs.

Mikkel Høegh forventer, at lånet lanceres om et par dage.

»Det vidner om, at rentepilen peger opad,« fastslår han.

For boligkøberne er det dårlig timing. Mandag offentliggjorde Nationalbanken nye tal for, hvordan realkreditudlånet har udviklet sig i august.

Tallene viser, at de afdragsfrie lån fortsat vinder markedsandele. Markedsandelen voksede til 45,6 pct. af det samlede udlån af ejerboliger og fritidshuse i august mod 45,4 pct. i juli.

»Det er en relativ ny tendens, der satte ind mod slutningen af 2020, efter at de afdragsfrie lån har været på retræte over en længere årrække,« siger Realkredit Danmarks cheføkonom, Christian Hilligsøe Heinig.

Markedsandelen for afdragsfrie lån toppede i 2012/2013 med 56,4 pct.

Langt de fleste nye lån med afdragsfrihed har fast rente. Udbredelsen af dem skyldes i høj grad, at boligkøbere med større gæld simpelthen ikke kan få flekslån med afdragsfrihed. Derfor er de tvunget over i fastrentelån. Nu er det altså til en rente omkring 2 pct.

Hos Danmarks største realkreditinstitut, Totalkredit, har man haft et 2 pct.-lån klar i flere måneder. Totalkredit vurderer dog, at kursen fortsat vil ligge lige over 100.

»Men vi er lige på vippen, så der skal virkelig ikke komme mange krusninger i rentehavet, før kursen kan få det sidste nøk ned og åbne for tilbud,« mener Totalkredits chefanalytiker, Sune Malthe Thagaard.

Udenlandske investorer er ikke lige så ivrige efter at købe danske realkreditobligationer som tidligere.

Sune Malthe-Thagaard, chefanalytiker, Totalkredit

At Jyske Realkredit forventer at åbne lånet og ikke Totalkredit, skyldes, at der er forskel på kurserne i de to institutter.

På grund af sin beskedne størrelse ligger kurserne på Jyske Realkredits obligationer marginalt lavere end hos de større konkurrenter. Det har i mange tilfælde betydet, at et lån kan være åbent i Jyske Realkredit og ikke i de øvrige realkreditinstitutter.

Mange faktorer har sendt boligrenterne op. Investorerne spekulerer over, hvornår den amerikanske centralbank for alvor begynder at neddrosle sit opkøb af obligationer, mener Totalkredits chefanalytiker, Sune Malthe-Thagaard.

En anden er mindre interesse fra udenlandske investorer.

»Udenlandske investorer er ikke lige så ivrige efter at købe danske realkreditobligationer som tidligere. Vi har i løbet af september set mindre efterspørgsel efter fastforrentede realkreditobligationer. Det har betydet, at kurserne på obligationerne er faldet mere end stigningen i det generelle renteniveau normalt ville tilsige,« siger Sune Malthe-Thagaard.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.