Serier

Prishop på 22 pct.: 1,1 mio. pendlere er ramt af energiprisernes himmelflugt

Gas- og elprisen stormer i vejret, og det smitter af på olieprisen. Konstante stigninger i 2021 betyder, at listeprisen på benzin i dag er den højeste i syv år.

Storm i energipriserne
Det er blevet en dyr fornøjelse at tanke bilen. Siden årsskiftet er benzinprisen steget 22 pct. Foto: AP/Joachim Adrian.

De galopperende energipriser rammer også bilister – herunder især landets 1,1 mio. pendlere.

Selv om bilparken konstant bliver grønnere, dominerer benzin- og dieselbiler i trafikken. Og netop de to grupper af bilister har siden nytår oplevet, at brændstofudgiften fylder mere og mere i budgettet

I dag ligger listeprisen på en liter benzin i skyhøje 13,89 kr. Den 1. januar var listeprisen på en liter benzin derimod 11,34 kr., og dermed er prisen på ni måneder steget godt 22 pct.

For bilister med en dieselbil er billedet stort set det samme, idet en liter diesel er steget knap 24 pct. siden årsskiftet.

Det er imidlertid ikke kun på den korte bane, at der er tale om skyhøje brændstofpriser.

Et kig på de løbende prisstatistikker offentliggjort af brancheorganisationen Drivkraft Danmark viser, at de seneste ni måneders nærmest konstante stigninger har bombet benzinprisen syv år tilbage.

Tager man højde for inflationen, skal man tilbage til juni 2014, før man finder en højere benzinpris. Dengang kostede en liter benzin 13,21 kr. Indregnes inflationen i den mellemliggende periode, svarer det til, at literprisen reelt lå på 13,97 kr. – altså 9 øre højere end den nuværende pris.

At de øjeblikkelige priser rammer især pendlere hårdt, hænger også sammen med, at benzinprisen så sent som i april 2020 – midt i coronarestriktioner og omfattende nedlukninger - lå i 9,59 kr. Dermed er prisen på bare halvandet år steget 45 pct., hvilket historisk er et særsyn.

Med til historien hører, at da Skatterådet i november sidste år fastsatte satserne for 2021-kørselsfradraget, var det med en forventning om en gennemsnitlig benzinpris i 2021 på 11,31 kr. – 19 pct. lavere end den øjeblikkelige listepris.

Læs også